„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Duminica a 4-a după Paști, cinstită de credincioșii bănățeni
În Duminica a 4-a după Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” a Parohiei Timișoara Iosefin, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit Sfânta Liturghie în biserica din Sânnicolau Mic, județul Arad, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit în biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Parohia Tincova, județul Caraș Severin.
În Duminica a 4-a după Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” a Parohiei Timișoara Iosefin. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de pr. Ionel Popescu, parohul bisericii, împreună cu soborul de preoți și diaconi ai parohiei.
Cuvântul de învățătură, rostit de către Mitropolitul Banatului, pe marginea pericopei evanghelice de la Ioan, cap. 5, 1-15, pune în atenție vindecarea minunată a slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda.
În cadrul slujbei au fost rostite ectenii pentru pomenirea muzicologului Sabin Drăgoi, cel care s-a dăruit cu trup și suflet în timpul vieții sale pentru activitățile bisericești și corale ale Parohiei Timișoara Iosefin.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, „Doina Banatului”, dirijat de prof. Nicolae Șincari.
După Sfânta Liturghie, în parcul bisericii, a fost dezvelit și binecuvântat bustul ridicat spre cinstirea muzicologului Sabin Drăgoi, fost consilier parohial și dirijor al corului bisericesc „Doina Banatului”, bust realizat de sculptorul Aurel Gheorghe Ardeleanu.
După acest moment liturgic, părintele paroh Ionel Popescu a înmânat diplome de excelență celor care au contribuit la bunul mers al parohiei și al evenimentului în sine.
La întâlnire au fost prezenți oficialități centrale și județene, oameni de cultură, muzicologi, profesori universitari, studenți, elevi și mulți enoriași ai parohiei.
Cu același prilej, în cadrul proiectului „Pașaport cultural” (ediţia a II-a, 2016), derulat de Asociația culturală „Kratima”, împreună cu Centrul eparhial Timișoara și dedicat vârstnicilor care locuiesc în imobilele istorice ale Timișoarei, Cvartetul „Clasica” a susținut un concert de muzică de cameră, iar corul parohial a interpretat un buchet de piese din creația lui Sabin Drăgoi.
Slujire arhierească la Sânnicolau Mic
În aceeași duminică, credincioşii parohiei arădene Sânnicolau Mic, Protopopiatul Arad, au participat la un dublu eveniment ce a avut loc în parohia lor, respectiv Sfânta Liturghie săvârșită de Chiriarhul Aradului și sfințirea unei capele.
Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârșită în biserica parohială cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, în prezenţa oficialităţilor locale şi a mulţimii de credincioşi.
Cuvântul de învăţătură al ierarhului a fost pus sub titlul „Dumnezeu este aproape fiecărui credincios” (pe baza citirilor scripturistice ale duminicii: Fapte 9; Ioan 5), din care reiese învăţătura pe care o evidenţiază imnografia zilei, anume că Dumnezeu S-a întrupat pentru a-l mântui pe om, morala fiind că şi acesta la rândul său trebuie să fie apropiat semenului prin faptele îndurării trupeşti şi sufleteşti, ajutând ca acesta să înainteze pe calea binelui spre a evita răul, pricinuitorul neajunsurilor de tot felul, cum este şi boala. Biserica aşază în acest răstimp, spre luare aminte, vindecarea şi învierea de către Sfinţii Apostoli în numele Mântuitorului, arătând că orice vindecare pe plan trupesc sau sufletesc oglindeşte marea putere a vieţii prin darul lui Dumnezeu. Sfinţirea capelei mortuare a parohiei constituie şi un moment de reflecţie asupra celor arătate, a mai subliniat Înaltpreasfinţia Sa.
După săvârşirea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba de sfinţire a capelei mortuare, construită de enoriaşi şi cu sprijin de la Secretariatul de Stat pentru Culte şi de la Primăria Municipiului Arad, prin grija preotului paroh Gheorghe Gligor.
Cu această ocazie, chiriarhul eparhiei arădene a mulțumit tuturor celor care au contribuit la construirea acestei capele, recomandând pe mai departe necesitatea construirii de capele mortuare în toate parohiile.
Bucurie duhovnicească în Parohia Tincova
Bucurie deosebită a fost și pentru credincioșii din Parohia Tincova din Protopopiatul Caransebeș, deoarece în mijlocul credincioșilor a fost prezent Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Cu acest prilej, ierarhul a binecuvântat lucrările executate la exteriorul bisericii parohiale cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Totodată, au fost sfinţite şi troiţa ridicată în curtea bisericii şi noul lumânărar. După binecuvântarea locașului de cult, Preasfințitul Lucian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie, la care au participat autorităţi centrale şi locale, alături de un număr însemnat de credincioși. La finalul Sfintei Liturghii, chiriarhul le-a oferit tuturor celor care s-au implicat în amenajarea și înfrumusețarea bisericii diplome şi acte de cinstire. Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
„Părintele Ioan Dumitrașcu, după 41 de ani de activitate constantă și permanentă în această parohie, a reușit să consolideze nu numai biserica văzută, locașul de rugăciune, ci și biserica vie din sufletele credincioșilor. La Tincova e o turmă mică, dar foarte activă și dinamică, aproape de Sfânta Biserică, aproape de valorile creștine și de morala creștină. Ne întoarcem cu bucurie acasă, făgăduindu-i lui Dumnezeu să nu mai păcătuim, căci așa ne îndeamnă Evanghelia de astăzi, Însuși Mântuitorul ne spune: «Iată, te-ai făcut sănătos, de acum să nu mai păcătuiești». Ne facem sănătoși ori de câte ori venim la biserică, ne mărturisim păcatele, ne împărtășim cu Sfintele Taine și ne întoarcem acasă cu dorința de a nu mai păcătui, chiar dacă mai păcătuim, chiar dacă uneori cădem, suntem datori ori de câte ori cădem să ne ridicăm și să-L rugăm pe Mântuitorul să ne primească ca pe unul din argații Săi, căci fără de El nu putem face nimic”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian.