„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Duminica a 5-a după Sfintele Paști în Banat
În Duminica a 5-a după Sfintele Paști, numită și Duminica Samarinencei, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Roșia, judeţul Arad, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a liturghisit în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, iar Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a slujit în Parohia Șiria, judeţul Arad.
În Duminica Samarinencei, a 5-a după Paști, chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, a efectuat un popas duhovnicesc la mănăstirea închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din satul Roșia, Protopopiatul Sebiș. Cu acest prilej Înaltpreasfințitul Timotei a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoți, în prezența obștii monahale de maici, conduse de maica stareță stavrofora Haritina Cârdei și a numeroșilor credincioși. Din sobor a făcut parte și arhid. Tiberiu Ardelean, inspector bisericesc.
În cuvântul de învăţătură, chiriarhul arădean a vorbit sub titlul „Hrană adevărată” (conform citirilor scripturistice din Faptele Apostolilor 11; Ioan 4), pentru întreținerea ființei omenești, care nu este numai cea pământească, ci și cea cerească, în vederea lucrării mântuitoare, spre câștigarea Împărăției cerești, apa cea vie arătând Sfintele Taine ale Bisericii, iar mâncarea pentru care ostenesc ucenicii Mântuitorului, împlinirea voii lui Dumnezeu. Convorbirea Mântuitorului cu samarineanca, plecând de la cele materiale, privește realitatea celor spirituale, credincioșii având datoria a le deprinde, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a sfințit crucile ce vor fi așezate pe turla bisericii și a oferit un hrisov de mulțumire familiei dr. Moșteoru din Timișoara, care a donat aceste frumoase cruci pentru mănăstire.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă `Ilarion V. Felea” din Arad, condus de tânărul student teolog Ștefan-Ioan Muț.
Recunoștință pentru femeile care slujesc Biserica cu timp și fără timp
În Duminica a cincea după Paști, a Femeii Samarinence, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, alături de un sobor de preoți și diaconi. Întrucât de vineri s-au aflat în Episcopia Caransebeșului reprezentante ale asociațiilor femeilor ortodoxe din întreaga Patriarhie Română, astăzi, ele au participat la Sfânta Liturghie oficiată de către Părintele Episcop. După sfânta slujbă, Preasfințitul Lucian, în semn de recunoștință pentru implicarea și munca pe care o depun aceste doamne în ogorul Bisericii, le-a oferit tuturor Diploma de excelență „Episcop Elie Miron Cristea”.
„Femeile ortodoxe au ales să se reunească aici, în cetatea Caransebeșului, în cetatea de unde Miron Cristea a plecat la Alba Iulia la 1 decembrie 1918. Suntem bucuroși că astăzi am slujit Sfânta Liturghie și le-am oferit cu multă dragoste o diplomă tuturor femeilor ce se ostenesc cu timp și fără timp în ogorul Bisericii. Le felicităm pe toate aceste doamne care sunt urmașele femeilor mironosițe, dar și urmașele femeii samarinence, care a devenit o muceniță a lui Hristos, Sfânta Muceniță Fotini, cea care a răspândit în jurul ei lumina Evangheliei lui Hristos, așa cum și numele îl arată. Îl rugăm pe Dumnezeu Cel Unul în Ființă și întreit în Persoane să binecuvânteze pe mai departe activitatea misionară și social-filantropică a tuturor femeilor ortodoxe din cadrul Patriarhiei Române”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian la final.
Reprezentante de la toate societățile femeilor ortodoxe din țară s-au aflat timp de trei zile în județul Caraș-Severin cu prilejul comemorării a 20 de ani de la reînființarea Societății Femeilor Ortodoxe din Caransebeș. Vineri au participat de dimineață la o slujbă de Te Deum oficiată de Preasfințitul Lucian în Catedrala Episcopală, iar în continuare la un simpozion cu tema „Contribuţia organizaţiilor femeilor ortodoxe la Primul Război Mondial și la Marea Unire din 1918”, desfășurat în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei Caransebeșului. Sâmbătă, organizatorii le-au pregătit invitaţilor o excursie pe ruta Oraviţa (Teatrul Vechi) – Mănăstirea Slatina-Nera – Cascada Bigăr (Paralela 45) – Morile de apă de la Eftimie Murgu – Caransebeş.
Duminica Samarinencei în Parohia Șiria
Credincioșii Parohiei Șiria au participat, în Duminica Samarinencei, la Sfânta Liturghie oficiată de către Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte preotul paroh Savu Pavel și pr. Iulian Botezatu de la Parohia Șiria, protosinghelul Emanuel Cucu și preotul Florin Țucudean de la Mănăstirea Feredeu, arhid. Mircea Proteasa și arhid. Gheorghe Lehaci.
Preasfințitul Emilian Crișanul a rostit un cuvânt de învățătură referitor la Evanghelia Duminicii a cincea după Paști, în care a evidențiat faptul că nu a fost întâmplător acest dialog la fântâna lui Iacov, cel care a primit de la Dumnezeu numele de Israel. Hristos Domnul îi cere apă acestei femei și arată smerenia Sa, dar și dorința de a provoca dialogul, pentru ca treptat să-Şi descopere dumnezeirea Sa. Astăzi în lume sunt multe fântâni, dar în Biserica lui Hristos vom regăsi mereu apa cea vie care este izvorul nesecat al harului lui Dumnezeu. Omul este o ființă socială și trebuie să fie mereu în dialog cu toți semenii și în același timp să-și apere credința și să stea departe de toate rătăcirile.
La final preotul paroh Pavel Savu i-a mulțumit Preasfințitului Emilian Crișanul pentru faptul că a poposit la Șiria și că le-a oferit un prilej de mare bucurie credincioșilor Parohiei Șiria.