„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Duminica a 7-a după Rusalii în Banat
În Duminica a 7-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Sânandrei Colonie, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a târnosit biserica Parohiei Roșia Nouă, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, au slujit la Mănăstirea Pantocrator, judeţul Teleorman, iar Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a liturghisit la Mănăstirea Hodoș-Bodrog.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a fost prezent în Duminica a 7-a după Rusalii în mijlocul credincioșilor din Parohia Sânandrei Colonie, Protopopiatul Timişoara II. Înaltpreasfinţia Sa a participat în biserica cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de un sobor de preoți. În cuvântul de învăţătură, Mitropolitul Banatului a vorbit despre învăţăturile desprinse din pericopa evanghelică duminicală de la Matei 9, 27-35, ce istoriseşte vindecarea a doi orbi şi a unui mut din Capernaum. Înaltpreasfinţia Sa a arătat că minunile săvârşite de Hristos ne pun înainte, pe de-o parte, suferinţele şi neputinţele omeneşti, iar pe de altă parte, iubirea milostivă a lui Dumnezeu faţă de întreaga Sa făptură. În acest sens, chiriarhul a subliniat întâietatea celor duhovniceşti înaintea celor trupeşti, evidenţiind că cei doi orbi din Evanghelie au dobândit mai întâi vederea cea duhovnicească, cea care i-a încredinţat de dumnezeirea Celui ce făcuse minuni mari şi neasemănate în Capernaum. În continuare, Părintele Mitropolit Ioan a sfințit icoanele din mozaic, din exteriorul bisericii, și a binecuvântat lucrările, aflate în curs de finalizare, de la casa parohială. La final, părintele paroh Teodor Cocan a adus Mitropolitului Banatului cuvinte de multumire pentru bucuria adusă credincioșilor și pentru grija deosebită față de această comunitate parohială.
Târnosirea bisericii parohiale din Roșia Nouă
Duminica a 7-a după Rusalii, 23 iulie 2017, a fost pentru credincioşii Parohiei Roşia Nouă din Protopopiatul Lipova o zi de mare bucurie, deoarece Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit în mijlocul lor. Cu acest prilej, ierarhul a târnosit biserica parohială „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, în urma amplelor lucrări de renovare, atât la interior, cât şi la exterior. În continuare, Înaltpreasfinţia Sa, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească. Din sobor a făcut parte şi pr. Ioan Jidoi, protopopul Lipovei.
Cuvântul de învăţătură al chiriarhului a fost pe tema „Datoria creştinească” (cf. Rom. 15; Matei 9), luând exemplul Mântuitorului, care înseamnă purtarea slăbiciunilor celor neputincioşi de către cei tari în credinţă spre vindecarea slăbiciunilor şi urmarea firească a cursului vieţii obşteşti în bună rânduială, evitând pricinile dezbinărilor şi îndeplinind tot ce este necesar spre cinstea Bisericii. Conlucrarea pe plan parohial asigură bunul mers al treburilor bisericeşti şi afirmarea merituoasă a obştii creştineşti, a mai adăugat Înaltpreasfinţia Sa.
În cadrul Sfintei Liturghii, părintele paroh Cătălin Craveţ a fost hirotesit iconom. La sfintele slujbe au participat autorităţi locale, precum şi un număr mare de credincioşi.
Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Parohia Roşia Nouă a fost ridicată şi sfinţită în anul 1811. Ctitorii Bisericii sunt locuitorii din Roşia Nouă şi Obârşia - sat învecinat aparţinând aceleiaşi comune Pietriş. Pictura bisericii a fost executată în 1820 de Nicolae Zugrav din Lupşa Mare, după cum reiese dintr-o însemnare din Catavasierul de la Râmnic de la 1750 aflat în arhiva bisericii. Despre iconostas şi trei dintre icoanele împărăteşti, tradiţia consemnează că ar fi de la biserica veche strămutată. Icoanele sunt datate în sec. XVIII, caracteristică pentru această epocă fiind şi expresiva decoraţie în ipsos, influenţă barocă frecventă în Ţările Române.
Prima Liturghie arhierească a PS Părinte Emilian Crişanul, la Mănăstirea Hodoş-Bodrog
Duminica a 7-a după Rusalii, a reprezentat un moment de prăznuire duhovnicească pentru Mănăstirea Hodoş-Bodrog, una dintre cele mai vechi mănăstiri din cuprinsul ţării noastre, întrucât Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, s-a aflat pentru întâia oară în mijlocul obştii monahale şi al pelerinilor care frecventează această vatră monahală. Preasfinţia Sa a dorit ca în prima duminică după înscăunarea în demnitatea de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului să se roage împreună cu obştea monahală din Mănăstirea Hodoş-Bodrog, ca Maica Domnului să-l ocrotească şi să-l însoţească în noua misiune pe care o începe în Eparhia Aradului.
Cu acest prilej, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în Altarul de vară al mănăstirii, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa a numeroşi credincioşi veniţi la sfânta mănăstire. Din sobor au făcut parte: arhim. Teofan Mada, vicarul-administrativ şi exarhul mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Aradului, protos. Grigorie Timiş, stareţul sfintei Mănăstiri Hodoş-Bodrog, arhim. Nestor Iovan, duhovnicul mănăstirii, protos. Iustin Popovici, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Aradului şi alţi slujitori.
La momentul rânduit, Preasfinţia Sa a rostit un duhovnicesc cuvânt de învăţătură pe baza citirilor scripturistice ale duminicii. Ierarhul a vorbit despre smerenia şi discreţia cu care Mântuitorul Hristos săvârşea minunile în popor, deoarece El nu aştepta laude sau slavă deşartă. Tocmai pentru aceasta, El totdeauna îi atenţiona pe cei vindecaţi: Vezi, nimeni să nu afle despre aceasta”. „De asemenea, i-a îndemnat pe credincioşi să aibă credinţă puternică, să stăruie în post şi în rugăciune şi să nu alerge după semnele şi minunile de moment. Minunile trebuie să se petreacă înlăuntrul nostru, prin credinţă puternică, iar viaţa cu adevărat duhovnicească să o trăim întru discreţie, cuminţenie şi smerenie”, a subliniat Preasfinţia Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele arhim. Teofan Mada, în numele obştii monahale şi a pelerinilor, a adresat cuvânt de bun venit noului Episcop-vicar Emilian Crişanul, făcând totodată o prezentare a Mănăstirii Hodoş-Bodrog şi a trăirii monahale de aici.
PS Părinte Emilian Crişanul a făcut o asemănare între două mănăstiri importante din ţara noastră, şi anume Mănăstirea Neamţ, în care s-a călugărit şi a vieţuit, şi străvechea Mănăstire Hodoş-Bodrog, ambele încărcate de istorie şi cu o îndelungată perioadă de vieţuire monahală.
După Sfânta Liturghie, Preasfinţia Sa a săvârşit un Trisaghion în gropniţa episcopală pentru toţi ierarhii eparhiei arădene adormiţi întru Domnul, a vizitat cele două biserici mănăstireşti şi s-a închinat la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, ce se află în biserica veche a mănăstirii.
Părintele stareţ protos. Grigorie Timiş a oferit tuturor o agapă creştinească, în cinstea acestui eveniment de suflet din viaţa mănăstirii.