„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Duminica a 8-a după Rusalii în Mitropolia Banatului
În Duminica a 8-a după Rusalii Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Sânandrei Colonie, Protopopiatul Timișoara II, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a liturghisit la Mănăstirea Feredeu, iar Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Turnu din cadrul Protopopiatului Arad.
Credincioșii Parohiei Sânandrei Colonie s-au bucurat duminica trecută de prezența în mijlocul lor a Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care a participat, în Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” la Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de părintele paroh Teodor Cocan. În cuvântul său de învățătură, Chiriarhul Banatului a vorbit despre minunea înmulțirii pâinilor săvârșită de Hristos în pustiul animat de mulțimile de oameni. Contextualizând mesajul evanghelic, Înaltpreasfinția Sa a reliefat faptul că Hristos continuă să facă și astăzi minuni, înmulțind pâinea, nu numai pentru 5.000 de bărbați, „în afară de femei și copii”, ci pentru toți oamenii de pe pământ.
Vizită chiriarhală la Mănăstirea Feredeu
În Duminica a 8-a după Rusalii, obștea Mănăstirii Feredeu a primit vizita Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Chiriarhul Arhiepiscopiei Aradului. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în altarul de vară al mănăstirii, înconjurat de un ales sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi şi în prezenţa unui mare număr de pelerini.
În cuvântul său de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre „pâinea vieții” (cf. I Corinteni capitolul 1 şi Matei capitolul 14), adică hrana trebuincioasă atât pentru întreținerea vieții pământești, cât și a celei cerești sau sufletești, ea dobândindu-se prin jertfă, munca fiecărei zile și conlucrarea cu harul dumnezeiesc, asigurând totodată comuniunea între oameni și a acestora cu Dumnezeu, de unde și cererea Rugăciunii Domnești, pe care credincioșii o rostesc mereu. Prezența pâinii, în sensul plenar, pe pagini biblice este grăitoare și în legătura lecturilor prilejuite de hramul mănăstirii, „Sfântul Proroc Ilie”, și a Duminicii a 8-a după Rusalii, prin simbolul și prefigurarea înmulțirii făinii și a untdelemnului din casa văduvei din Sarepta Sidonului de către profet. „Mântuitorul Însuși S-a arătat pe Sine ca Pâine a Vieții, înțelegând Sfânta Euharistie spre împărtășirea credincioșilor”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Timotei.
La finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a subliniat în rugăciune aniversarea în acea zi a zilei de naştere a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
În încheiere, preacuviosul părinte arhimandrit Ilarion Tăucean, stareţul sfintei mănăstiri, a mulţumit ierarhului pentru participare şi pentru purtarea de grijă arătată cu consecvenţă soborului şi nevoilor mănăstirii, dar şi clericilor prezenţi şi pelerinilor care cercetează acest binecuvântat aşezământ monahal.
În Duminica a 8-a după Rusalii, 22 iulie 2018, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Evanghelist Luca” a Parohiei Turnu din Protopopiatul Arad. Din sobor au făcut parte părintele paroh Marius Stratulat, pr. Arxinte Mureșan de la Parohia Sederhat și arhid. Gheorghe Lehaci.
Cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej de către Preasfințitul Emilian a fost intitulat: „Să prețuim darurile lui Dumnezeu și să fim darnici cu semenii”. Îndemnul din Evanghelia de astăzi: „Dați-le voi să mănânce!”, se referă și la actele de milostenie pe care trebuie să le facem față de aproapele aflat în nevoie. Acest îndemn este împlinit astăzi cu precădere de slujitorii sfintelor altare care împart Sfânta Euharistie și cuvântul evanghelic credincioșilor evlavioși și flămânzi după mâncarea cea mântuitoare, a mai amintit Preasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh a mulțumit ierarhului pentru acest popas duhovnicesc în mijlocul comunității parohiale și tuturor celor prezenți la sfânta slujbă.