„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Duminica femeii cananeence în biserici din Banat
Duminica trecută, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan al Banatului a participat la Dumnezeiasca Liturghie în Parohia Timișoara-Fabric, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului a liturghisit la Spitalul de Urgență Arad, iar Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului a sluijit la Catedrala Episcopală din Caransebeș.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat la Liturghie duminica trecută, când s-a citit pericopa evanghelică despre femeia cananeancă, în mijlocul credincioșilor din Parohia Timișoara-Fabric. Cu acest prilej, în Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, chiriarhul a participat la slujba săvârşită de părintele paroh Cosmin Panțuru, împreună cu preoții și diaconii slujitori ai parohiei. După Dumnezeiasca Liturghie, Mitropolitul Banatului a rostit credincioșilor un cuvânt de învățătură, subliniind semnificațiile duhovnicești ce se desprind din pericopa evanghelică redată de Sfântul Apostol și Evanghelist Matei (capitolul 15, 21-28). Înaltpreasfinția Sa a menţionat că episodul vindecării fiicei femeii cananeence demonstrează, pe lângă stăruința și credința unei femei de alt neam în puterea vindecătoare a Fiului lui Dumnezeu, și universalitatea misiunii lui Hristos, Care a venit în lume nu numai pentru evrei, ci pentru întregul neam omenesc. La final, părintele paroh Cosmin Panțuru i-a mulțumit chiriarhului pentru cuvântul de învățătură și pentru bucuria făcută slujitorilor şi enoriaşilor parohiei prin prezenţa în mijlocul lor.
Slujire arhierească la Spitalul de Urgență din Arad
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului a slujit la Biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în prezența numeroșilor credincioși, fii duhovnicești ai preotului misionar Ciprian Vasile Cucu, slujitor al acestui sfânt locaș, a bolnavilor din spital, dar și a lucrătorilor acestei importante instituții medicale din Arad.
Cuvântul de învățătură al Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei a fost intitulat „Universalism creştin”, în legătură cu însuşirea Bisericii de a fi universală sau sobornicească. Chiriarhul a spus că Dumnezeu îi cheamă pe toţi la mântuire, indiferent de religie, limbă, neam şi stare sufletească (conform Matei, capitolul 15, şi 2 Corinteni 6, 7). Referinţa la regnul animal sau vegetal, prezentă în textul scripturistic duminical, pentru ilustrarea unor însuşiri sau defecte comune chiar şi oamenilor, era folosită adesea în cultura Antichităţii cu scop pedagogic, adică instructiv şi educativ, spre a arăta în chip decent obligaţia umană de a purta de grijă firii înconjurătoare, care este creaţie a lui Dumnezeu continuând o lucrare sfântă de conservare sau însănătoşire a vieţii. Într-o instituţie de asistenţă socială sau medicală se poate observa o mai atentă punere în practică a îngrijirii sănătăţii pentru binele general al omului. Înlăturarea deosebirilor între oameni, ca urmare a năzuinţelor spre mai bine, prin buna folosire a darurilor primite de la Dumnezeu, a definit mereu lucrarea Mântuitorului în lume, a subliniat ierarhul arădean.
La finalul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a sfințit racla în care este adăpostită o părticică din moaștele Sfântului Grigorie de Nazianz, primită în dar de la Cardinalul Angelo Comastri, Vicarul General al Cetăţii Vatican. Cu acest prilej, chiriarhul a arătat în cuvântul său că în ajunul sărbătorii Sfinţilor Trei Ierarhi, care reprezintă foarte bine misiunea Bisericii, sfinţirea noii racle ne reaminteşte pilda vieţii şi învăţătura Sfântului Mare Ierarh şi Teolog al Bisericii lui Hristos despre slujirea lui Dumnezeu, spre folosul tuturor oamenilor.
După acest moment, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei le-a transmis tuturor credincioșilor, conducerii spitalului arădean, precum și bolnavilor de pe paturile de suferință, binecuvântarea sa, rugându-se Bunului Dumnezeu pentru toți cei care se ostenesc şi sunt internaţi în acest aşezământ medical.
Slujire arhierească la Catedrala Episcopală din Caransebeș
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat duminică în mijlocul credincioșilor Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș. Preasfinția Sa a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost interpretate de corul Catedralei Episcopale, condus de părintele profesor Gheorghe Tistu.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit la final de către părintele arhidiacon Vicențiu Românu, profesor la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. Părintele Vicenţiu a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală, extrăgând din aceasta mai multe învățături despre dialogul purtat de Mântuitorul Iisus Hristos cu femeia cananeancă. După Liturghie, Preasfințitul Părinte Lucian a oficiat botezul pruncului Matei Nectarie Ciucur, fiul părintelui inspector eparhial Florin Ciucur.
„Am slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie după ce, ieri, am avut adunarea eparhială a episcopiei noastre. Se cuvenea, așadar, să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care le-a revărsat asupra clerului și poporului din istorica Episcopie a Banatului de Munte. Se cuvenea să mulțumim prin această Sfântă Liturghie și să slujim aici cu părinții consilieri, protopopi, dar și cu preoții și diaconii slujitori ai acestei catedrale. Astfel, încheiem aici, la catedrala noastră episcopală, anul 2016 și din punct de vedere liturgic, prin rugăciunile de mulțumire pe care le-am rostit în cadrul Sfintei Liturghii pentru toți membrii clerici și mireni ai adunării eparhiale. Mâine îi vom prăznui cu toții pe ocrotitorii învățământului teologic, deoarece noi, aici, la Caransebeș, avem o tradiție frumoasă a învățământului teologic, avem seminar teologic, facultate de teologie și credem că Sfinții Trei Ierarhi vor fi pe mai departe ocrotitorii profesorilor și teologilor caransebeșeni”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” a fost târnosită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în anul 2010, cu ocazia centenarului instalării Episcopului Miron Cristea în scaunul episcopal de la Caransebeș.