„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Duminica Lăsatului sec de brânză în Banat
În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a oficiat slujba Parastasului pentru Mitropolitul Vasile Lăzărescu, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Parohia Arad-Grădişte, iar Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului a liturghisit în biserica Parohiei Slatina Timiș.
În Duminica Lăsatului sec de brânză, numită și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, s-a aflat în mijlocul clericilor şi credincioşilor timişoreni, participând la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi”. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre valoarea purificatoare a postului pentru viața duhovnicească a creștinilor, subliniind, în acest sens, rolul cumpătării în stăpânirea imboldurilor presante și ispititoare ale afectelor care, deși sunt caracterizate de neutralitate, pot fi folosite fie în mod negativ, irațional, ajungându-se în acest fel până la transformarea lor în patimi, fie în mod pozitiv, duhovnicesc, ca mijloc de apropiere de Dumnezeu și de dobândire a virtuților.
După Dumnezeiasca Liturghie, Înaltpreasfinţia Sa, împreună cu soborul de slujitori, a săvârşit slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Mitropolit Vasile Lăzărescu, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit 48 de ani. Alături de preoţii şi credincioşii timişoreni, la slujba de pomenire au participat și membrii familiei ierarhului bănățean. De asemenea, o slujbă de pomenire a fost oficiată și în necropola mitropoliţilor de sub altarul locașului de cult, unde preoţii catedralei şi mulţimea de credincioşi s-au rugat pentru odihna sufletului vrednicului mitropolit.
Mitropolitul Vasile Lăzărescu s-a născut la 1 ianuarie 1894 în localitatea timișeană Corneşti și a trecut la cele veşnice în ziua de 21 februarie 1969, la Mănăstirea Cernica, fiind înhumat în cripta familială din localitatea natală. În aprilie 1993 a avut loc ceremonia de deshumare a osemintelor, acestea fiind aduse la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, unde, în prezenţa chiriarhilor mitropoliei şi a numeroşilor clerici şi credincioşi, au fost reînhumate în cripta ierarhilor de la subsolul locașului de cult.
Slujbă festivă în parohia arădeană Grădişte
În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în Parohia Arad-Grădişte. Chiriarhul a fost înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte: pr. Mihai Octavian Blaj, consilier economic la Centrul eparhial şi paroh al bisericii, pr. Viorel Roja, pr. Gorea Teodor, pr. Viorel Merluşcă, pr. Iosif Toma (Sfatul Frăţesc al Oastei Domnului - Sibiu), ierom. Pimen Lupu (Certege - jud. Alba), pr. Ionel Marini (Teiuş), arhid. Tiberiu Ardelean, diac. Călin Teuca şi diac. Andrei Zadic.
Cuvântul de învăţătură al chiriarhului a fost intitulat „Armele luminii” (conform pasajelor scripturistice de la Romani 13; 14 şi Matei 6), adică ale virtuţilor necesare în lupta împotriva duhurilor întunericului, înţelegându-se răul, păcatul şi moartea. `Omul a fost creat pentru bine, însă prin neascultarea de Dumnezeu a alunecat spre răutate. Pentru a recâştiga raiul din care a fost alungat el trebuie să poarte un război nevăzut împotriva a tot ceea ce este rău. Sfântul şi Marele Post care începe acum este vreme potrivită pentru împlinirea îndatoririlor creştineşti. Tocmai în această zi este pomenită Sfânta Muceniță Fotini, femeia din Samaria care a primit învăţătura Mântuitorului la fântâna lui Iacob (Evanghelia din Duminica a 5-a după Paşti). Numele ei aminteşte de lumină şi este o pildă de ascultare, spre urmare. Pentru membrii Oastei Domnului, panoplia (armura) luminii este cea care trebuie să reprezinte tot binele”, a subliniat în cuvânt Înaltpreasfinţia Sa.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a săvârşit slujba Parastasului pentru fostul preşedinte al Oastei Domnului, Moise Velescu, de la a cărui trecere la cele veşnice s-au scurs nouă ani. Au fost pomeniţi cu această ocazie şi ceilalţi înaintaşi ai oastei: pr. Iosif Trifa, Ioan Marini şi Traian Dorz.
După-amiază, în biserica parohială Grădişte I, părinţii şi fraţii Oastei Domnului s-au întâlnit pentru adunarea comemorativă dedicată înaintaşului arădean, la care a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei. Cu acest prilej, chiriarhul le-a vorbit participanţilor despre activitatea lui Moise Velescu, făcând legătura între cei de faţă şi lecturile biblice ale zilei, îndemnându-i la strădanie continuă în unitatea Bisericii, spre împlinirea celor de folos întregii obşti. Alături de credincioşii din judeţul Arad au participat la acest eveniment şi creştini din alte părţi ale ţării: Sibiu, Deva, Alba, Iaşi, Teiuş, Cluj, Galaţi şi Timişoara.
Binecuvântare arhierească pentru comunitatea din Slatina Timiș
Credincioșii din Parohia Slatina Timiș, Protopopiatul Caransebeș, împreună cu părintele paroh, au desfășurat în ultima perioadă lucrări ample de amenajare a casei parohiale. În duminica de dinaintea începutului Postului Mare, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a mers în mijlocul comunității pentru a binecuvânta lucrările și a-i încuraja pe cei care s-au implicat în lucrare. De dimineață, Preasfinția Sa, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohiei. La slujbă au participat reprezentanţi ai autorităților locale și numeroși credincioși. În cadrul Sfintei Liturghii, chiriarhul Caransebeşului l-a hirotesit pe părintele paroh Vasile Dragomir în rangul de iconom stavrofor, iar credincioșilor care au dat dovadă de devotament față de sfânta Biserică le-a oferit Diploma de excelență „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”.
Ţinând cont de faptul că în data de 26 februarie se împlinesc 11 ani de când Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian își desfășoară misiunea arhierească în Eparhia Caransebeșului, după Sfânta Liturghie a fost săvârșit un Polihroniu pentru a marca această zi. În continuare, Preasfințitul Părinte Lucian a săvârșit slujba de Sfințire a casei parohiale. Răspunsurile liturgice au fost interpretate de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
„Ne bucurăm mult că aici credincioșii ortodocși şi cei romano-catolici se înțeleg foarte bine și se roagă în bisericile lor; că există o armonie și o conlucrare între cele două comunități. Această localitate este o excepție pe harta Banatului pentru că aproximativ jumătate din românii
care locuiesc aici sunt romano-catolici și jumătate sunt ortodocși. Este o mare bucurie să începem urcușul duhovnicesc spre Înviere în mijlocul acestei comunități rugătoare, harnice și foarte apropiate de Sfânta Biserică, fapt care a fost demonstrat astăzi, atunci când foarte mulți credincioși s-au apropiat de potir. Este foarte important că nu doar cele văzute sporesc în această parohie, ci și cele nevăzute, deoarece am observat că există o lucrare deosebită pe tărâm spiritual, iar Biserica vie din sufletele credincioșilor este consolidată”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
Biserica parohială cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” a fost construită în anul 1890, fiind târnosită de către vrednicul de pomenire Episcop al Caransebeşului Veniamin Nistor, în anul 1947. (Răzvan Fibișan, Protos. Iustin Popovici, Diac. Pavel Canea)