„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Duminica Samarinencei în Mitropolia Banatului
În Duminica Samarinencei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie oficiată în biserica Parohiei Timișoara-Freidorf, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la Dumnezeiasca Liturghie săvârşită de un sobor de slujitori în biserica din incinta Universităţii „Vasile Goldiş” din Arad, iar Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a participat la slujba proclamării canonizării sfinţilor putneni.
În Duminica a 5-a după Sfintele Paști, numită și Duminica Samarinencei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a participat, în Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” a Parohiei Timișoara-Freidorf, la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți condus de părintele protopop Ioan Bude. După otpustul Liturghiei, Mitropolitul Banatului a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a explicat pericopa evanghelică duminicală de la Sfântul Apostol Ioan (4, 5-42). „După cum femeia samarineancă s-a întors în cetate fără apa de la fântâna lui Iacov, dar cu inima plină de Hristos, tot așa și frățiile voastre să deschideți ușa ca Hristos să coboare în inimă și, odată coborât în inimă, să-L duceți și la familiile voastre! Chiar dacă femeia samarineancă și-a lăsat găleata și s-a dus în cetate, totuși, ea nu l-a lăsat însetat pe Hristos, căci i-a oferit o inimă plină de lacrimi, pentru că El nu are nevoie de apa din fântână, ci de lacrimile noastre de pocăință. Astfel, Hristos, Cel obosit de drum, și-a astâmpărat setea cu lacrimile ei. Prin urmare, astâmpărați setea lui Hristos cu lacrimile pocăinței voastre!”, a îndemnat Părintele Mitropolit Ioan.
Ziua Internațională a Familiei, sărbătorită prin rugăciune
Fiind în preajma zilei de 15 mai, când se sărbătorește Ziua Internațională a Familiei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a elogiat familia creștină, acest sanctuar al vieții și sfințeniei, reliefând importanța ei teologică și socială. Vorbind despre multiplele realități care amenință unitatea și șubrezesc relațiile de familie, Mitropolitul Banatului a evidențiat și rolul fundamental al familiei, mai ales în momente de cumpănă din societatea românească: în timpul regimului comunist, precum și în timpul celei mai ample acțiuni de deportare din istoria contemporană a României, deportarea în Bărăgan. „Ne-am oprit astăzi o clipă în fața familiilor atât de greu încercate și nevinovate, care au avut de suferit atât în perioada comunistă, cât și de pe urma deportării în Bărăgan. La Sfânta Liturghie au fost pomeniți părinții, frații și copiii lor, care au murit departe de casă, fără rugăciune, fără lumânare și fără cruce la căpătâiul lor”, a menționat Părintele Mitropolit Ioan. La adunarea euharistică, pe lângă membrii Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan și ai Asociației Foștilor Deținuți Politici, a fost prezent și un grup al Societății Femeilor Creștin-Ortodoxe din Timișoara, care a dorit să marcheze această zi deosebită prin organizarea unor manifestări menite să sublinieze importanța primordială pe care o are familia în societate. În semn de apreciere și încurajare, Societatea Femeilor Creștin-Ortodoxe din Timișoara, cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale, a oferit câte o carte semnată de chiriarhul Banatului tuturor familiilor creștine ai căror membri au suferit în temnițele comuniste, precum și familiilor care au fost deportate sau care au avut de suferit în timpul și de pe urma deportării în Bărăgan. La 20 septembrie 1993, data de 15 mai a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite ca Ziua Internațională a Familiei, reflectând importanța pe care comunitatea internațională o acordă familiilor. Această zi reprezintă o oportunitate pentru a crește gradul de conștientizare a problemelor de familie și a proceselor sociale, economice și demografice care afectează familiile. O altă zi dedicată familiei creștine în Biserica Ortodoxă este și prima duminică după 1 iunie, numită „Duminica părinților și copiilor”.
Prezenţă arhierească în biserica din incinta campusului studenţesc „Vasile Goldiş” din Arad
În Duminica a 5-a după Paşti, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în mijlocul dascălilor şi studenţilor Universităţii de Vest `Vasile Goldiş” din Arad. Cu acest prilej, chiriarhul arădean a participat la sfânta slujbă săvârşită în paraclisul universitar de un sobor de slujitori, alcătuit din protos. Teodor Vid, pr. Marcel Marcu şi arhid. Tiberiu Ardelean. La Sfânta Liturghie au participat şi prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul universităţii; prof. univ. dr. Aurel Ardelean, dascăli, studenţi şi credincioşi din vecinătate. Răspunsurile la strană au fost date de elevi seminarişti. La momentul rânduit, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a rostit cuvântul de învăţătură pus sub titlul `Duh şi adevăr” (cf. Fapte 11; Ioan 4), subliniind că lecturile biblice cuprind capitole esenţiale ale istoriei Bisericii şi învăţăturii de credinţă despre Dumnezeu şi mântuire. Astfel, samarineanca reprezintă în raport cu cultul mozaic pe cel al celorlalte neamuri chemate la lucrarea mântuirii. Darea numelui de creştini ucenicilor Mântuitorului, încă din primul veac şi într-una din cetăţile importante ale Împărăţiei romane, indică universalitatea noii şi adevăratei religii, iar fântâna din Evanghelie, lângă care are loc dialogul între Mântuitorul, pe de o parte cu samarineanca, iar pe de alta cu apostolii Săi, lasă a înţelege adâncul unei înalte învăţături revelate, care nu pleacă de la cele pământeşti, ci de la cele spirituale şi tot atât de reale. Apa vie care ţâşneşte ca dintr-un izvor spre veşnicie potoleşte setea credinciosului pentru tot ce este netrecător sau pentru atingerea scopului întregii creaţii a lui Dumnezeu în vederea moştenirii împărăţiei cereşti. Împletirea vieţii religioase cu viaţa închinată ştiinţei şi culturii, instrucţiei şi educaţiei în şcoală sau universitate asigură generaţiilor viitoare coordonatele unei formări trainice care să răspundă năzuinţelor mari ale lumii spre desăvârşire. În concret, Universităţile arădene îndeplinesc un rost de seamă în viaţa societăţii contemporane din această parte a ţării, având, desigur, şi contribuţia permanentă a Bisericii, un simbol fiind paraclisul în care ne aflăm, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa. După Sfinta Liturghie, ierarhul a sfinţit o cruce ce se va afla spre închinare în sfântul locaş.
La final, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG, a mulţumit, în numele Univer-sităţii de Vest „Vasile Goldiş”, Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru binecuvântare şi pentru cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, precum şi pentru faptul că întotdeauna răspunde prin participare la evenimentele importante din viaţa academică a Universităţii.