„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Duminica Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic
În Duminica a 7-a după Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Timișoara; Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a liturghisit la Schitul Tămand, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie în biserica Parohiei Ilidia, Protopopiatul Moldova Nouă.
În Duminica a 7-a după Paști, când Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinții Părinți de la Sinodul I Ecumenic din anul 325, mii de credincioși timișoreni au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române, condusă de părintele Stelian Ionașcu, prezentă în orașul de pe Bega pentru Festivalul internațional de muzică modernă și contemporană pentru copii și tineret – Vox Mundi, ce a avut loc în perioada 25-28 mai. La momentul Chinonicului, Corul de Copii al Radiodifuziunii Române din București, dirijat de tânărul Răzvan Rădos, a susținut un program de cântece bisericești, timp în care foarte mulți credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine.
După otpustul dumnezeieștii Liturghii, Mitropolitul Banatului a rostit un cuvânt de învățătură, referitor la pericopa evanghelică duminicală de la Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan (17, 1-13). La final, cele două coruri prestigioase prezente în capitala Banatului au interpretat o suită de imnuri religioase, încântând prin acordurile muzicale pe toți credincioșii prezenți.
Binecuvântare arhierească la Schitul Tămand
În aceeași duminică, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în mijlocul obştii monahale, al preoţilor şi credincioşilor din părţile Ineului. În dimineaţa zilei, chiriarhul arădean a săvârşit o slujbă de Binecuvântare cu prilejul inaugurării drumului asfaltat ce leagă oraşul Ineu de Schitul Tămand, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Arad - Iustin Cionca, a primarului oraşului Ineu - Călin Abrudan, a senatorului Traian Igaş şi a credincioşilor.
După aceasta, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte şi părintele arhim. Nestor Iovan, de la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, protos. Teoctist Bălana, de la Mănăstirea Feredeu, pr. Iacob Bupte, pr. Iulian Botezatu - Parohia Şiria, pr. Ciprian Tripa, duhovnicul schitului, arhid. Tiberiu Ardelean.
Cuvântul de învăţătură adresat de către chiriarh cu acest prilej a fost despre „Calea vieţii” (cf. F. Ap. 20; Ioan 17), îndemnând la a cugeta asupra drumurilor vieţii în latura spirituală, în vederea mântuirii, credinciosul urmând dreapta călăuzire a Bisericii, Mântuitorul Însuşi fiind Calea, Adevărul şi Viaţa. Monahia Serafima Ciorba, stareţa schitului, a oferit tuturor celor prezenţi o agapă creştinească în cinstea acestui eveniment.
Schitul Tămand a fost înfiinţat în anul 2009, cu binecuvântarea şi prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei, pe terenul primit de către Arhiepiscopia Aradului din partea Consiliului Judeţean Arad, în urma desfiinţării Spitalului social de bătrâni, care a funcţionat aici, unde însă nu exista un drum asfaltat. În urma repartizării sumelor defalcate din TVA către administrațiile locale, un rezultat al acestor fonduri a fost drumul comunal care leagă orașul Ineu de Schitul Tămand. Lucrările de reparație pe o lungime de aproximativ 4 kilometri s-au derulat sub supravegherea administrației locale din Ineu în frunte cu primarul Călin Abrudan. Administrația a primit 130.000 lei din partea Consiliului Judeţean Arad pentru această lucrare (de pietruire, balastare, consolidare şi asfaltare). De aceste lucrări vor beneficia atât vieţuitoarele schitului, cât și sutele de credincioși care în duminici și sărbători participă la sfintele slujbe de la Schit, și nu în ultimul rând proprietarii terenurilor din zonă.
Biserica parohială din Ilidia la 220 de ani de la târnosire
În Duminica a 7-a după Paști, cu o săptămână înainte de Praznicul Pogorârii Duhului Sfânt, biserica ce poartă hramul acestui praznic din Parohia Ilidia, Protopopiatul Moldova Nouă, a fost resfințită. Credincioșii din această comunitate, deși mică fiind, au venit în număr mare să se roage împreună cu preotul paroh și cu Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, ca să Se pogoare Duhul Sfânt și să fie binecuvântate lucrările ce s-au efectuat în ultima vreme la acest sfânt locaș. Preasfinția Sa a oficiat slujba de Binecuvântare a exteriorului bisericii, a interiorului și a sfântului Altar, după care a sfințit și un monument renovat, închinat eroilor ce s-au jertfit în Primul Război Mondial, și o plachetă în memoria celor deportați în Bărăgan în anul 1947 și a celor care au apărat Ortodoxia în timpul comunismului.
În continuare, Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica târnosită cu 220 de ani în urmă, în data de 28 mai 1797. Preotul paroh Adrian Boboc, pentru osteneala și jertfa pe care a depus-o alături de credincioși la înfrumusețarea sfântului locaș, a fost hirotesit iconom. De asemenea, tuturor celor care s-au implicat în lucrările efectuate la casa lui Dumnezeu, Părintele Episcop Lucian le-a oferit Diploma de excelență „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”.
„Ne bucurăm că aici la Ilidia, deși mai sunt 84 de credincioși, avem un preot stabil și o casă parohială ridicată din temelie, pe care astăzi am binecuvântat-o. Îi mulțumim Domnului că avem preoți și în parohii misionare, avem credincioși harnici și darnici, care știu să păstreze valorile moștenite de la moșii și strămoșii noștri, aceste biserici monumentale ridicate în timpul regimului habsburgic, care bineînțeles din când în când trebuie renovate și înfrumusețate”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian.
Comunitatea s-a îngrijit în ultima vreme să reconstruiască și casa parohială, iar cu acest prilej chiriarhul a binecuvântat și locuința unde părintele paroh va locui împreună cu familia. La această zi de sărbătoare au fost prezente și autorități locale, precum și copii și tineri, care la momentul potrivit s-au împărtășit cu Sfintele Taine.
În cursul după-amiezii, Preasfințitul Părinte Lucian a sfințit o troiță ce a fost ridicată în apropierea bisericii parohiale cu hramul „Înălțarea Domnului” din Parohia Ciclova Română, Protopopiatul Moldova Nouă, în parcul din centrul localității. Au fost prezente autorități locale, dar și copii și tineri, precum și credincioși ai acestei parohii.