În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Duminica Sfinților Strămoși ai Domnului în Banat
Mii de credincioși bănățeni au participat, în duminica a patra din Postul Nașterii Domnului, la Sfânta Liturghie, oficiată în bisericile și mănăstirile din cuprinsul Mitropoliei Banatului. După slujbă, aceștia au fost încântați de frumusețea și armonia colindelor românești.
În Duminica a 28-a după Rusalii, Parohia Timișoara Iosefin a marcat 85 de ani de existență a Corului parohial „Doina Banatului”, dar și 85 de ani de cântare corală continuă. La acest moment aniversar deosebit a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care a participat, alături de sutele de credincioși, în biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți și diaconi, sub protia părintelui paroh Ionel Popescu. În cadrul slujbei euharistice s-au înălțat rugăciuni de binecuvântare și iertare a păcatelor pentru toți membrii (actuali și trecuți la Domnul) ai corului parohiei. Frumoasele și armonioasele răspunsuri liturgice au fost date de Corul Filarmonicii Banatul din Timișoara, condus de maestrul Iosif Todea.
La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a rostit un bogat și emoționant cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a explicat paragraful scripturistic de la Evanghelistul Luca 14, 16-24, fragment ce relatează pilda celor chemați la cină. În continuare, părintele paroh a prezentat momentele importante din viața și activitatea liturgico-misionară a Corului „Doina Banatului”, unul dintre puținele coruri parohiale cu o existență de aproape nouă decenii.
„Astăzi am dorit să sărbătorim un moment istoric din viața comunității noastre parohiale, întrucât se împlinesc 85 de ani de când a fost înființată corala bisericii și a parohiei noastre, numită, încă de atunci, <Doina Banatului>. Totodată, mai sărbătorim 85 de ani de cântare corală neîntreruptă în această sfântă biserică. Coruri au fost, s-au înființat și s-au desființat, dar corul nostru a dăinuit 85 de ani. De asemenea, ne aducem aminte de muzicienii, profesorii, compozitorii care au dirijat acest cor al Iosefinului ortodox, dar și de sutele de coriști care, în cei 85 de ani, au revărsat, din cafas, rugăciunea cântată peste noi toți”, a menționat părintele Ionel Popescu.
Potrivit unei vechi tradiții a corurilor din Banat, la ceas aniversar și în prezența membrilor corului sărbătorit, Mitropolitul Banatului a binecuvântat steagul Corului „Doina Banatului”. Totodată, monahia Varvara (prof. Doina Seracin) - care a și dirijat pentru o vreme acest cor, activând în cadrul acestuia, fără întrerupere, aproximativ 60 de ani - a înmânat steagul membrilor actuali ai corului, păstrându-se, astfel, frumoasa legătură dintre generații. Momentul aniversar s-a încheiat cu un frumos spectacol de colinde, susținut de Corul „Doina Banatului”, dirijat de prof. Nicolae Florin Șincari. La final, în semn de recunoștință și apreciere, toți membrii corului au primit, din partea parohiei și a Chiriarhului Banatului, acte de cinstire.
Liturghie arhierească în Parohia Apateu, judeţul Arad
Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din Parohia Apateu, Protopopiatul Ineu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Înaltpreasfinţia Sa a fost întâmpinat în faţa bisericii de către părintele Adrian Zaha, protopopul Ineului, preotul paroh Constantin Ilica, de oficialităţile locale, de numeroşi credincioşi, tineri şi vârstnici.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre „Cină şi ospăţ de taină” (cf. Col. 3; Luca 14), adică cei chemaţi la aceasta, iar în asociere cu parabola nunţii fiului de împărat (Mt. 22), negăsind justificarea unui răspuns negativ. Or, la mântuire şi dobândirea Împărăţiei cereşti sunt chemaţi toţi oamenii, părtăşia fiind cea duhovnicească pe care posturile pregătitoare ale marilor sărbători, Crăciunul şi Paştele, o îmbie tuturor credincioşilor, a amintit ierarhul.
În încheierea Sfintei Liturghii, părintele paroh Constantin Ilica a adus mulţumiri IPS Părinte Timotei pentru grija părintească pe care o poartă faţă de credincioşii din Parohia Apateu, precum şi preoţilor slujitori, oficialităţilor prezente şi tuturor credincioşilor care au luat parte la Sfânta Liturghie. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul mixt al parohiei, unul dintre corurile de renume din Arhiepiscopia Aradului. La sfârşit, corul dirijat de părintele paroh a oferit Înaltpreasfinţiei Sale şi credincioşilor prezenţi un buchet de colinde cu ocazia apropierii praznicului Nașterii Mântuitorului Hristos, continuând o tradiţie începută cu mulţi ani în această parohie şi la care participă şi Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei în fiecare an, în Postul Crăciunului.
Resfințirea bisericii din Parohia Crușovăț
Tot duminică, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Crușovăț, Protopopiatul Băile Herculane. Cu acest prilej, ierarhul a binecuvântat lucrările realizate la exteriorul bisericii parohiale, precum și la Altarul de vară și la lumânărar. În continuare, chiriarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența oficialităților locale și a unui număr însemnat de credincioși, dintre care foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în costume populare specifice zonei. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele paroh Vasile Jurescu a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar ctitorii și binefăcătorii bisericii au primit, din partea ierarhului, Diploma de excelență „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”. La final, un grup de copii din parohie au susținut un recital de colinde și poezii. „Înainte de praznicul Nașterii Domnului, am ținut foarte mult să binecuvântăm lucrările de la Parohia Crușovăț, din cadrul Protopopiatului Băile Herculane și să le aducem credincioșilor, prin colindele noastre și prin prezența noastră, prin slujirea Sfintei Liturghii, vestea cea bună a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. Le dorim tuturor ctitorilor și binefăcătorilor acestei biserici multă sănătate, putere, ajutor și binecuvântare de la Dumnezeu, iar părintelui paroh îi mulțumim pentru că, din 1994, se ostenește la înfrumusețarea acestei biserici și se ostenește pentru consolidarea bisericii vii din sufletul credincioșilor, deoarece și astăzi foarte mulți credincioși, îndeosebi copii și tineri, s-au împărtășit cu Sfintele Taine. În finalul Liturghiei, copilașii din Crușovăț ne-au prezentat și un mic spectacol de colinde și poezii religioase. Vedem, așadar, că lucrarea părintelui Jurescu este completă, în sensul că are grijă atât de locașul de rugăciune, cât și de sufletul credincioșilor și se ocupă îndeaproape de educația religioasă a tinerilor și de formarea lor spirituală”, a declarat Preasfințitul Părinte Lucian.