„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
„Dumnezeu îl primește pe cel ce conștientizează greșeala”
În Duminica Întoarcerii Fiului risipitor, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din incinta Spitalului Municipal din Arad, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a liturghisit în biserica Parohiei Berliște, Protopopiatul Moldova Nouă, iar Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a slujit la Mănăstirea Arad Gai.
În cea de-a doua duminică din Triod, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit Sfânta Liturghie în biserica ocrotită de Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla şi de Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, din incinta Spitalului Municipal din Arad. Chiriarhul a fost înconjurat la slujbă de un sobor de preoţi şi diaconi. Prezenţa Înaltpreasfinţiei Sale a însemnat un prilej de bucurie şi în acelaşi timp de mângâiere atât pentru bolnavii din acest spital, cât şi pentru credincioşii care frecventează acest locaş de rugăciune. La Sfânta Liturghie au participat și angajaţi ai spitalului.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre „Familia creștină” care este o „biserică mică ce face parte din marea familie a Trupului tainic al Mântuitorului, raportul între toți fiind ca și acela dintre părinți și copii, iar între cei din urmă ca între frați, toţi împreună fiind fiii după har ai lui Dumnezeu. Atunci când cineva alunecă într-un fel din unitatea familială, ceilalți sunt îndatorați a-l readuce, cunoscând că Dumnezeu îl primește pe cel ce conștientizează greșeala, iar prin căință și mărturisire dorește iertarea și întoarcerea spre reintegrare și comuniune. Perioada Triodului, cu această duminică a Întoarcerii Fiului risipitor, oferă prilejul cugetării asupra acestei îndatoriri a creștinului față de întreaga obște. Unitatea spitalicească întrucât se îngrijeşte de sănătatea trupească, partea sufletească desigur că poate avea loc în acest cadru”, a mai adăugat Înaltpreasfinția Sa. La final, preotul Rovin Petruşe a mulţumit chiriarhului pentru bucuria prilejuită pacienţilor şi credincioşilor care au fost prezenţi la Sfânta Liturghie.
Slujbă arhierească în satul Berliște
Continuând vizitele în parohiile vacante din Episcopia Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a slujit în Duminica Întoarcerii Fiului risipitor în mijlocul comunității din satul Berliște, Protopopiatul Moldova Nouă. Părintele Episcop a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Înălțarea Domnului”.
„Și această parohie este vacantă de câteva luni, de aceea am socotit că este bine să-i cercetăm pe credincioșii care nu au păstor, mai ales că se apropie și Postul Mare și credincioșii așteaptă un cuvânt de întărire duhovnicească din partea noastră. Suntem din nou în mijlocul credincioșilor din satul românesc al Banatului de Munte ca să împlinim voia Mântuitorului Hristos și să împlinim poruncile divine, ascultând glasul Păstorului cel bun care ne spune că Păstorul cel bun își lasă cele 99 de oi și se duce să caute oaia cea rătăcită... «Păstorul cel bun își pune viața pentru oile sale»”, a subliniat Părintele Episcop Lucian.
La slujbă au fost prezenţi şi reprezentanţi ai autorităților locale, alături de credincioșii din localitate, veniți la sfânta biserică să se întărească în credință și să se roage împreună cu ierarhul lor. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
„Am socotit că este bine să lăsăm parohiile urbane și alte priorități din eparhia noastră și să venim aici, într-o zonă defavorizată și izolată, să-i cercetăm pe cei aproximativ 240 de credincioși care au mai rămas în această parohie. Am venit să ne întărim unii pe alții, învățând din Evanghelia de astăzi că trebuie să ne pocăim cu adevărat, să ne venim în fire, să alergăm către Părintele Ceresc, spunând împreună cu fiul risipitor: «Părinte, am greșit la cer și înaintea Ta, nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul Tău, fă-mă ca pe unul dintre argații Tăi». Suntem chemați cu toții în această perioadă la pocăință, la întoarcere, la o viață autentică din punct de vedere spiritual”, a mai spus Preasfințitul Lucian la final.
Biserica „Înălțarea Domnului” din satul Berliște a fost zidită în anul 1890, prin contribuția credincioșilor din localitate și a fost sfințită în 1892 de către Episcopul Nicolae Popea al Caransebeșului. Locaşul a fost pictat în anul 1921, de-a lungul vremii fiind restaurat şi înfrumuseţat în mai multe rânduri.
Slujire arhierească la Mănăstirea „Sfântul Simeon Stâlpnicul” - Arad Gai
În a doua duminică a Triodului, atunci când Biserica a rânduit cu multă înţelepciune duhovnicească să fie citită o pericopă evanghelică deosebit de ziditoare, ca să înţelegem cât de folositoare este pocăinţa pentru urcuşul nostru sufletesc spre Înviere, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a poposit în mijlocul obştii monahale de la Mănăstirea „Sfântul Simeon Stâlpnicul” - Arad Gai, unde, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie.
În omilia sa, Preasfinţia Sa a explicat înţelesul Evangheliei zilei, arătând că cei doi fii pot reprezenta două atitudini ale omului faţă de Dumnezeu: una de ascultare, iar alta de înstrăinare.
„Aceste două atitudini ale fiilor pot face parte chiar din viaţa noastră. Într-o etapă din viaţa noastră suntem credincioşi, venim la biserică să ne împărtăşim cu Dumnezeu şi la un moment dat ne înstrăinăm de El, ca după o perioadă să ne venim în fire şi să ne întoarcem la El”. Preasfinţia Sa a mai arătat că Dumnezeu, în pedagogia Lui, atunci când ne îndepărtăm de El, nu doreşte să ne pierdem cu totul de la viaţa veşnică şi de aceea, cum ne spune Evanghelia, îngăduie vremuri grele, îngăduie boală, suferinţă, întristare, necaz, pentru ca noi să conştientizăm faptul că fără El nu putem face nimic. Făcând o analogie între pericopa evanghelică şi Taina Mărturisirii şi iertării păcatelor sau Taina Spovedaniei, Preasfinţia Sa a menţionat că „ori de câte ori greşim şi cădem, important este să ne întoarcem acasă”, pentru că Dumnezeu ne aşteaptă, precum tatăl pe fiul cel pierdut, la pocăinţă, la mărturisire, ca apoi să mâncăm din „Viţelul cel gras” care preînchipuie Sfânta Euharistie. În continuare, ierarhul a subliniat faptul că ne putem situa şi de cealaltă parte, a fiului ascultător, dar să avem grijă să nu judecăm pe cei de lângă noi, care nu vin la biserică sau care s-au îndepărtat de Dumnezeu, ci să căutăm a-i schimba prin rugăciune, fapte bune şi sfatul folositor al vieţii noastre duhovniceşti. În încheiere, Preasfinţia Sa le-a transmis celor prezenţi binecuvântarea din partea chiriarhului locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei al Aradului, totodată mulţumind şi obştii conduse de maica stareţă Ecaterina Joldeş.
După Sfânta Liturghie, ierarhul, împreună cu surorile şi monahiile, a săvârşit în cimitirul mănăstirii o slujbă de pomenire pentru ctitorii şi maicile care au trecut la viaţa veşnică.