„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Economia socială, promotor al societăţii de mâine
Zilele trecute, la Timişoara a avut loc un eveniment dedicat promovării economiei sociale, sub genericul „Economia socială, promotor al societăţii de mâine”. Acesta a reunit reprezentanţi din partea mai multor instituţii, asociaţii, fundaţii şi firme precum: Asociaţia „Enable” Timişoara, Institutul pentru Politici Sociale, Fundaţia „Filandropia” Timişoara, Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară a Primăriei Timişoara. Cu acest prilej, au avut loc discuţii privind legea economiei sociale în România, ocuparea forţei de muncă prin economia socială, precum şi aspecte legate de sprijinul oferit de autorităţile publice în vederea realizării unor proiecte de economie socială. „Întâlnirea de astăzi a avut drept scop principal promovarea economiei sociale. Ar trebui menţionat că economia socială beneficiază de un cadru legislativ şi reprezintă o modalitate de a facilita integrarea şi reintegrarea socială a grupurilor vulnerabile, ţinând cont de particularităţile fiecărei persoane din grupul-ţintă, de problemele cu care se confruntă persoana în dificultate. Economia socială pune accentul pe capitalul uman, nu pe bani. Atenţia aici este centrată pe om, pe problemele omului, profitul în cadrul structurilor de economie socială este redistribuit către aceste structuri, nu se împart dividende, ci profitul se reinvesteşte în activităţile structurilor de economie socială”, a menţionat Claudiu Roman, expert angajat al Institutului pentru Politici Sociale şi partener în cadrul proiectului.
Evenimentul se înscrie în agenda de activităţi derulate în cadrul proiectului „Economie socială pentru o viaţă mai bună”, promovat de Institutul pentru Politici Sociale, Fundaţia Europeană pentru Consultanţă, Implementare şi Dezvoltare, Asociaţia „De Bun Gust”, Asociaţia „Enable“ şi municipiul Făgăraş. Proiectul îşi propune dezvoltarea a cinci structuri de economie socială în regiunile Bucureşti-Ilfov, Centru şi Vest, facilitând astfel crearea de noi locuri de muncă pentru integrarea persoanelor vulnerabile pe piaţa muncii, asigurând totodată formarea profesională necesară a noilor angajaţi.