„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Educația tinerilor, dezbătută de preoții bănățeni
Cel de-al 10-lea Cerc pastoral-misionar din Episcopia Caransebeșului s-a desfășurat în Parohia Bozovici din Protopopiatul Băile Herculane. Fiind „Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox”, preoți și profesori de religie din Valea Almăjului s-au adunat marți, 20 septembrie, pentru a dezbate împreună cu ierarhul lor soluții pentru educarea tinerei generații.
Întâlnirea a debutat în biserica parohială „Înălțarea Domnului”, cu săvârșirea Acatistului Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. La finalul sfintei slujbe au fost susținute o predică de către părintele Iosif Boroica de la Parohia Globul Craiovei și o cateheză de către părintele Cătălin Cojocaru de la Parohia Putna.
În continuare, profesorii de religie au susținut referate în cadrul conferinței cu tema „Cultivarea iubirii față de Dumnezeu și iubirii aproapelui”. S-au dezbătut de asemenea subiectele prezentate de către referenții prof. Ana Băcilă și prof. Maria Ionela Bihoi, cu privire la tema propusă. Totodată s-au pus în discuție și problemele concrete întâmpinate de preoți în parohii și de profesori la catedră, precum și soluționarea acestora.
„Credem că și astăzi preoții și profesorii de religie au înțeles că trebuie să-și continue misiunea propovăduirii Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos atât de la amvon, cât și de la catedră, și cu toții să ne implicăm mai mult în creșterea duhovnicească, în educația religioasă și în formarea spirituală a tinerilor noștri, care sunt credincioșii Bisericii Ortodoxe de mâine. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această întrunire de suflet, de rugăciune, dar și de lucru, și credem că Valea Almăjului va rămâne un reper în tot ceea ce înseamnă activitate pastoral-misionară, dar și un reper din punct de vedere al educației și formării spirituale a tinerilor noștri. La Bozovici avem un liceu care-i adună pe toți tinerii din această zonă distinctă a eparhiei noastre și aici în Almăj se păstrează cel mai bine din Banatul de Munte tradițiile și obiceiurile creștinești autentice și românești”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
Cercul pastoral-misionar Valea Almăjului încheie șirul acestui gen de întruniri organizate de către Episcopia Caransebeșului în acest an, împreună cu chiriarhul. Ele vor continua individual în fiecare lună, prin întâlnirea preoților și a profesorilor de religie aparținători fiecărui cerc.
Cerc pastoral-misionar în Parohia Nădab
Și preoții din Cercul pastoral-misionar Chişineu-Criş, coordonați, din încredințarea Înalt Preasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, de către părintele Dumitru Daniel-Mirel de la Parohia Chișineu-Criș I, s-au întâlnit, în Parohia Nădab din Protopopiatul Arad, unde au săvârșit Taina Sfântului Maslu. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele Adrian Hanțiu de la Parohia Vânători, care a vorbit despre asumarea la care Hristos ne cheamă pe fiecare dintre noi prin luarea Crucii și urmarea Sa, dar și despre valoarea absolută a sufletului, ca fiind o bogăție nemărginită și de neînlocuit. În finalul întrunirii, părintele paroh Aurel-Partenie Mager a mulțumit părintelui Adrian pentru bogatul cuvânt de învățătură și tuturor pentru prezență, după care a susţinut în fața colegilor preoți referatele cu temele: „Rolul catehetic al Sfintei Liturghii în educarea tinerilor”; „Dimensiunea panortodoxă a activității culturale a Sfântului Antim Ivireanul”. Seara s-a încheiat cu o agapă frăţească.
Cerc misionar-pastoral în Parohia Bârzava
Și preoții din Cercul Misionar Nr. 2 Radna, sub coordonarea părintelui Marius Murgu, s-au întrunit în Parohia Bârzava. Cu acest prilej, în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, preoții prezenți au oficiat Sfânta Taină a Maslului. După slujbă, părintele Cornel Ilica de la Parohia Belotinț a susținut temele „Sfântul Antim Ivireanul – mare tipăritor de cărți de învățătură adresate poporului dreptcredincios” și „Episcopul Grigorie Comșa al Aradului”.