„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Eveniment academic la Caransebeș
Peste 60 de cercetători din țară, din Italia și Serbia au venit la Caransebeș să participe la Simpozionul Internațional „Comuniune şi comunităţi: jertfă, slujire, spiritualitate”, organizat de Episcopia Caransebeșului în cadrul „Zilelor credinței și culturii”, a 13-a ediție.
În cea de-a doua zi a Simpozionului Internațional „Comuniune şi comunităţi: jertfă, slujire, spiritualitate”, preoții profesori, profesori universitari teologi, istorici și cercetători au continuat comunicările având ca temă „Anul omagial” și „Anul comemorativ” 2019 în Patriarhia Română.
Ei au susținut și dezbătut temele propuse pe două secțiuni, una istorică și una teologică în prezența tuturor clericilor din cele patru protopopiate ale eparhiei. Simpozionul s-a desfășurat atât în Sala Festivă a Centrului Eparhial cât și în „Aula 1 decembrie 1918” a Primăriei Municipiului Caransebeș.
„În cele două zile am avut bucuria de a contura câteva comunicări științifice referitoare la tematica simpozionului în acest an omagial. Este cert faptul că în satul românesc prezidă comunitatea așa cum o cunoaștem fiecare dintre noi, chiar dacă satul românesc se depopulează și lumea migrează spre mediul urban, fiecare pleacă cu moștenirea din comunitatea de apartenență. Așa se face că este important să cunoaștem comunitățile de apartenență pentru a ne armoniza în comunitățile noi pe care le formăm în mediul urban. Aceasta nu înseamnă că trebuie să părăsim mediul rural ci trebuie să-i valorizăm tradițiile, să le perpetuăm pentru că acestea țin de identitatea noastră”, a subliniat arhimandritul Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.
Părintele consilier a mai spus că „a omagia satul românesc nu înseamnă a ne aduce aminte doar de ceea ce a însemnat el în secolul trecut, ci înseamnă a-i creiona o perspectivă frumoasă în viitor, folosindu-ne și de ceea ce înseamnă tradiție, dar și modernitate, în așa fel încât satul românesc să poată respira în continuare această lume eminamente urbană și să ofere perspective înnoite celor care din ce în ce mai mult se îndreaptă spre liniștea și așezarea pe care satul românesc ne-o poate oferi”.
Toate lucrările susținute vor fi publicate într-un volum care va apărea în a doua jumătate a anului în curs. Simpozionul s-a desfășurat pe parcursul a două zile și este prima manifestare culturală din șirul de manifestări organizate de Eparhia Banatului Montan cu prilejul hramului Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”.