„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Eveniment dedicat lecturii la Timișoara
Joi, 19 mai, în Piața Libertății din Timișoara s-a desfășurat un eveniment deosebit denumit „Concentrica”, o manifestare-experiment organizată de Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”. La întâlnire au luat parte peste 1.000 de persoane, ceea ce a făcut ca acțiunea să devină cel mai mare spectacol urban inedit de lectură din România.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, la eveniment a participat pr. Zaharia Pereș, consilier eparhial de la Sectorul cultural, care a lecturat un text din poetul bănățean Petre Stoica, propus de organizatori. „Redescoperirea cărții este o activitate pe care ar trebui să o regăsim și să arătăm că lecturarea unui text nu face altceva decât să ne redea bucuria întâlnirii cu personajele autentice ale cărții și, totodată, să ne transpună într-o lume a cărții în care imaginarul, bucuria întâlnirii cu personajele, spiritualitatea, cultura se regăsesc la ele acasă”, a precizat pr. Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei.
De asemenea, au mai participat bibliotecari, studenți și elevi din județ, persoane cu dizabilități, reprezentanți ai altor instituții de cultură, ai ISU Banat, ai Jandarmeriei, ai Brigăzii 18 Infanterie, personalități culturale, alături de primarul Timișoarei, Nicolae Robu. Grupurile au acoperit porțiuni ale cercurilor de cărămidă roșie din Piața Libertății și câte un reprezentant al fiecărei unități participante a citit un text literar din volumul „O casetă cu șerpi”, de Petre Stoica, apărut la Editura Cartea Românească, în 1970.
„Concentrica” deschide o serie de spectacole de lectură care vizează valorizarea locurilor de referință ale Timișoarei, prin organizarea grupurilor de cititori în funcție de natura și structura locațiilor. Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”, câștigătoare, în 2012 și 2013, a trofeului de cea mai bună bibliotecă din România la Gala industriei de carte Bun de tipar, a lansat în ultimii ani concepte și proiecte (re)cunoscute la nivel național: pătura care citește; picnic urban de lectură; lecturi aprinse; lecturi publice în surse inedite de lumină; fototeca BJT; scriitori în ipostaze „profesionale” unice; LitVest, festival național de literatură etc.
Secția de împrumut general a Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel” poartă din 2011 numele marelui poet bănățean Petre Stoica. Scriitorul Petre Stoica s-a născut în 1931 la Peciu Nou, județul Timiș, fiind considerat unul dintre cei mai importanți poeți și traducători români postbelici. A trecut la cele veșnice în anul 2009 la Jimbolia, unde se află și Casa Memorială „Petre Stoica”, păstrătoare a operei publicistului bănățean, precum și a unei mari părți din patrimoniul cultural al scriitorului. Este autorul a peste 40 de volume de poezie și a fost distins cu mai multe premii, cum ar fi: „Premiul Uniunii Scriitorilor” (1976, 1980, 1991); Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu”, Botoșani (1994); „Premiul Uniunii Scriitorilor, Filiala Timișoara” (1996); „Premiul Festivalului de poezie București” (2000); „Marele Premiu al Uniunii Scriitorilor” (2001), Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler etc.