„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Eveniment medical științific la Timișoara
În perioada 8-10 octombrie se desfășoară la Timișoara cea de-a XIII–a ediție a Cursului Național de Ghiduri și Protocoale în Anestezie, Terapie Intensivă și Medicină de Urgență, care a reunit peste 1.700 de invitați din țară și stăinătate. În cadrul acestui important eveniment științific a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.
Orașul de pe Bega găzduiește în aceste zile ediția a XIII-a a Cursului Național de Ghiduri și Protocoale în Anestezie, Terapie Intensivă și Medicină de Urgență, care se desfășoară la Centrul Regional de Afaceri Timişoara (Bd. Eroilor Nr. 22), manifestare a cărei calitate este în continuă creștere. De-a lungul anilor evenimentul s-a impus în lumea medicală științifică, ceea ce a dus la recunoașterea europeană de către European Society of Anesthesiology (ESA), în prezent ajungând a fi unul din evenimentele științifice anuale cu cea mai largă amploare si expunere.
La festivitatea de deschidere a participat domnul Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății, care i-a felicitat pe organizatori pentru perseverența și gradul înalt profesional de abordare a problemelor în plan medical. Cu acest prilej a fost sărbătorit domnul Geo Litarczek, considerat părintele anesteziei românești, cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 90 de ani. De asemenea, Filarmonica Banatul a oferit un concert de muzică clasică sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, prezent la acest important eveniment din Timișoara, a apreciat munca medicilor, în special a acelora care lucrează pe terapie intensivă și medicină de urgență. „Medicina este socotită pe bună dreptate știință și vocație. Dumneavoastră, medicii din ATI, sunteți în fiecare clipă, zi sau noapte, îmbrăcați în haine asemenea îngerilor și aveți cele mai fascinante experiențe de întâlnire a omului cu Dumnezeu. De aceea meritați cinstea și respectul pentru această nobilă vocație și profesie”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.
Manifestarea ştiinţifică a devenit tradiţională în România și a dobândit o deschidere din ce în ce mai amplă, care se dorește să fie, pentru toţi şi pentru fiecare în parte, un prilej de a comunica propria experienţă, de a discuta, de a învăţa împreună cu invitați de talie internatională. „Sunt bucuros că programul nostru ATI a schimbat mult viața pacienților noștrii. De la mai puțin de 50 de spitale avem acum 99 spitale pe secția ATI incluse în acest program, ceea ce arată că avem o abordare globală, nu focalizată doar pe ceea ce facem noi. Am realizat încă nouă programe pentru toate patologiile majore din spital, de la accident vascular cerebral, infarct, moarte subită, traumă, hemoragii digestive, patologia vasculară periferică ș.a și putem spune că mulți bolnavi din spitalele românești sunt tratați mai bine, și nu de puține ori, chiar foarte bine”, a specificat prof. dr. Dorel Săndesc, președinte de onoare al cursului și ministru secretar de stat în Ministerul Sănătății.
Pe parcursul celor trei zile de conferințe și prezentări științifice, renumitul artist de talie mondială Ștefan Popa Popas a realizat sute de caricaturi-portret pentru participanții de la întâlnirea medicală. Manifestarea este organizată de Asociaţia pentru Anestezie - Terapie Intensivă „Aurel Mogoşeanu Timişoara” în colaborare cu Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” Timişoara şi Societatea de Medicină de Urgență și Catastrofă din România.