„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Evenimente științifice dedicate Centenarului
În anul centenarului Marii Uniri, în cetatea Aradului s-au desfășurat zilele trecute două manifestări academice care au avut ca temă Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. În cadrul primului eveniment a avut loc lansarea proiectului intitulat „Fundamentele constituirii identității românești cu ocazia Centenarului Marii Uniri”, iar cel de-al doilea eveniment a constat în organizarea celui de-al 11-lea Congres Internațional de Istorie a Presei, cu tema „Presa Marii Uniri”.
Lansarea proiectului intitulat „Fundamentele constituirii identității românești cu ocazia Centenarului Marii Uniri” s-a bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Inițiativa proiectului și a conferinței a aparținut Casei Corpului Didactic „Alexandru Gavra” Arad, reprezentată de director prof. Adela Redeș, și s-a adresat dascălilor, preoților, studenților și elevilor din județul Arad. Acest proiect s-a dorit a fi un prilej pentru insuflarea patriotismului, cultivarea culturii, tradiţiei, naționalității și identității naționale românești în rândul elevilor, dar și în societatea civilă.
Elevi olimpici la istorie de la Colegiile Naționale „Moise Nicoară” și „Elena Ghiba Birta” Arad au avut ocazia să prezinte lucrări cu tema Marii Uniri de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.
Proiectul „Fundamente ale constituirii identității românești cu ocazia Centenarului Marii Uniri 1918-2018” are ca finalitate organizarea unei conferințe naționale în luna octombrie a anului 2018, iar pe parcursul derulării lui se vor organiza evenimente social-culturale și activități educative cu elevii și workshopuri cu profesorii și studenții.
„Presa Marii Uniri” a fost tema Congresului Internațional de Istorie a Presei
Congresul Internațional de Istorie a Presei a fost dedicat primului Centenar al Marii Uniri și a reunit peste 100 de cercetători, profesori, bibliotecari din România și din țările în care există comunități de români: Gyula (Ungaria), Vršac (Serbia) și Chișinău (Republica Moldova). La evenimentul moderat de președintele comitetului de organizare, prof. univ. dr. Marius-Ioan Grec, președinte al Asociației pentru Cultură, Educație și Tineret „Vasile Goldiș”, a participat și IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului.
În cadrul acestei manifestări științifice, organizatorii au aprins în mod simbolic „Candela Marii Uniri”. „Aceasta este un simbol al luminii călăuzitoare, cea care i-a ajutat pe cei care au luptat pe front în Marele Război. I-a iluminat pe toți românii și mai ales pe marii bărbați de stat ai Aradului care au gândit, organizat și proclamat Marea Unire la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918: Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop, Ioan Suciu”, a precizat prof. univ. dr. Marius Grec, preşedintele comitetului de organizare al congresului.
În deschiderea lucrărilor a fost transmis mesajul academicianului Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, după care istoricul moldovean Gheorghe Negru a susținut un moment de reflecție istorică, cu tema „Basarabia, pământ românesc”.
În continuare, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universității „Vasile Goldiș” din Arad, a spus: „Am desfăşurat această importantă manifestare literară, culturală şi ştiinţifică la cei mai buni parametri, astfel încât întreaga ţară să cunoască rolul pe care presa l-a avut în declanşarea evenimentelor importante ale actului Marii Uniri, deoarece aici, la Arad, s-au desfășurat evenimentele de bază. De aici s-au declanşat ideile Marii Uniri, prin corifeii Unirii, Vasile Goldiş, Ştefan Cicio-Pop, Ioan Suciu, Ioan Fluieraş şi ceilalţi, care au pus bazele ideologiei Marii Uniri.
Aradul a fost, în esenţă, prima capitală politică a Marii Uniri. Incontestabil, de la noi, de la Arad, a pornit flacăra Marii Uniri. Astăzi, utilizăm tripticul Arad - Alba Iulia - Bucureşti, fiindcă toate cele trei capitale deopotrivă au fost implicate în actul Marii Uniri”. La final, principalii participanți au primit Placheta de Aur a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.