„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Examene de licență și disertație la Secția de Teologie din Caransebeș
Absolvenții programelor de licență și de masterat din cadrul Secției de Teologie din Caransebeș au susținut de curând examenul de licență și disertație. Un nou an universitar a ajuns la sfârșit pentru studenții teologi de la Secția de Teologie a Facultăţii de Ştiinţe Sociale, din cadrul Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa. Încheierea anului a însemnat, pentru absolvenții promoției 2018 de la programul de licență și masterat, susținerea examenelor de licență și disertație, desfășurate în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Lucian.
În conformitate cu Legea învăţământului aflată în vigoare, înainte de susţinerea lucrării a existat şi o probă orală de verificare a cunoştinţelor, din cinci mari domenii ale teologiei: Istoria Bisericii Ortodoxe Române, Istoria bisericească universală, Teologie Dogmatică, Teologie Morală şi Teologie Liturgică.
După susținerea examenelor și conform tradiției Bisericii noastre, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, s-a desfășurat ceremonia de depunere a jurământului de credinţă ortodoxă, la care au luat parte toți absolvenții teologi.
„Pregătirea studenților a fost în general bună, iar temele pe care le-au pregătit pentru disertație sau licență au fost cu preponderență din zona istoriei bisericești și au vizat tematica Anului omagial 2018, mai ales pentru că aici, la Caransebeș, a fost episcop acum 100 de ani Elie Miron Cristea, cel care mai târziu a devenit Mitropolit primat și Patriarh al României și despre care se știe că în economia Marii Uniri a avut un rost aparte. Toți candidații înscriși au promovat examenul și nădăjduim că ei vor deveni slujitori de nădejde ai lui Hristos”, a precizat părintele dr. Daniel Alic, coordonatorul Secției de Teologie din Caransebeș.
Învăţământul teologic universitar actual din Caransebeş a luat fiinţă în anul 1998, dorindu-se a fi continuator al vechii Academii Teologice din Caransebeş. Astfel, s-a înfiinţat Secţia de Teologie Ortodoxă - Istorie în cadrul Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa. Aceasta a funcţionat până în anul 2006 în spaţiile oferite de Episcopia Caransebeşului, dar din anul universitar 2006-2007 îşi desfăşoară activităţile didactice într-un sediu modern, amenajat prin grija Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa.