„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Examenul de licență al teologilor timișoreni și cărășeni
La Centrul eparhial din Timişoara au avut loc, joi, 6 iulie, susţinerea examenului de licenţă şi depunerea jurământului de credinţă pentru studenţii teologi care au urmat cursurile Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie din Timişoara, promoţia 2013-2017. La eveniment a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan. De asemenea, și la Secția de Teologie din Caransebeș a avut loc examenul de licență și disertație, vineri, 7 iulie, împlinindu-se și desăvârșindu-se astfel un nou an universitar în Episcopia Caransebeșului.
Teologii timişoreni şi-au susţinut lucrările de licenţă în faţa comisiei prezidate de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, alături de profesorii Facultății de Teologie. Cei 19 teologi au dat dovadă de o adâncă temeinicie în cunoașterea subiectelor tratate atât la licență, cât și la examenul scris. După terminarea sesiunii de susținere a lucrărilor de licență, în paraclisul mitropolitan cu hramul „Învierea Domnului” din incinta Centrului eparhial, a avut loc slujba de Te Deum, urmată de depunerea jurământului de credință în fața chiriarhului Banatului, a decanului Facultății de Teologie și a profesorilor prezenți la ceremonie. Toţi absolvenţii au depus jurământul de credinţă faţă de învăţătura Bisericii Ortodoxe, făgăduind în faţa lui Dumnezeu că o vor apăra şi propovădui în toată viaţa lor. La final, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a adresat un cuvânt duhovnicesc licențiaților în teologie, pe care i-a îndemnat să mulțumească lui Dumnezeu pentru darul primit, dar și părinților profesori care i-au îndrumat pe toată perioada studenției și, nu în ultimul rând, să le mulțumească familiilor pentru faptul că i-au sprijinit cu vorba bună, dar şi moral și material, în acești ani în care au fost alături de Hristos în propovăduirea Cuvântului Evangheliei Sale. „Prin intermediul profesorilor v-ați întâlnit cu Dumnezeu în timpul orelor de curs, cu atâția sfinți care au trăit în Biserica noastră până astăzi. În toți acești ani, v-au pus înainte lumina Învierii lui Hristos, temelie puternică a credinței noastre, și viețile atât de strălucite ale călătorilor spre Împărăția lui Dumnezeu, ale sfinților. Momentul acesta să nu-l uitați niciodată, căci ați mărturisit că nu vă veți abate de la Evanghelia Domnului nostru Iisus Hristos. De astăzi, Hristos vă trimite la seceriș în spațiul nostru românesc, să adunați spice curate, pe care să le trimiteți lui Dumnezeu, căci roadele lucrărilor voastre se vor aduna în hambarele cerului, în Împărăția lui Dumnezeu”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan.
Examen de licență și master la Caransebeș
Absolvenții promoției 2017 de la Secția de Teologie a Facultăţii de Ştiinţe Sociale, din cadrul Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa, care au încheiat cele două programe de studii, au susținut vineri, 7 iulie, examenul de licență și disertație, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. În conformitate cu legea învăţământului aflată în vigoare, înainte de susţinerea lucrării a existat şi o probă orală de verificare a cunoştinţelor, din cinci mari domenii ale teologiei: Istoria Bisericii Ortodoxe Române, Istoria bisericească universală, Teologie Dogmatică, Teologie Morală şi Teologie Liturgică. Conform tradiţiei Bisericii noastre, după susținerea examenelor a avut loc ceremonia de depunere a jurământului de credinţă ortodoxă în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, la care au participat toţi absolvenţii prestigioasei instituţii de învăţământ teologic caransebeșean. „La licență au reușit să promoveze toate examenele și să-și pregătească lucrarea 6 studenți, iar pe lângă aceștia s-a mai înscris un absolvent al promoției 2016. La masteratul intitulat `Studii de teologie pastorală și misiune creștină~ s-au înscris 16 studenți pentru disertație. Nădăjduim ca toți absolvenții Secției de Teologie să se împlinească frumos pe calea Bisericii lui Hristos, fiecare la locul unde i-l va rândui pronia cerească”, a arătat părintele lect. dr. Daniel Alic, coordonatorul Secției de Teologie din Caransebeș. Învăţământul teologic universitar actual din Caransebeş a luat fiinţă în anul 1998, dorindu-se a fi continuatoarea vechii Academii Teologice din Caransebeş. Astfel, s-a înfiinţat Secţia de Teologie Ortodoxă-Istorie în cadrul Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa. Aceasta a funcţionat până în anul 2006, în spaţiile oferite de Episcopia Caransebeşului, dar din anul universitar 2006-2007 îşi desfăşoară activităţile didactice într-un sediu modern, amenajat prin grija Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa.