„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Excursie pentru copiii Parohiei Viile Fabric
Elevii participanți la activitățile catehetice ale Parohiei Timișoara-Viile Fabric, în anul școlar 2017-2018, însoțiți de părintele paroh și preotul Sorin Lungoci, precum și de voluntarii îndrumători ai copiilor, Dan Georgevici și Radu Codreanu, studenți teologi, au efectuat sâmbătă, 23 iunie, o excursie de o zi la obiectivele culturale și religioase din Oradea.
Bucuria zilelor de vacanță i-a însoțit în pelerinajul lor, oferind participanților o zi frumoasă cu o încărcătură emoțională deosebită, care cu siguranță că se va adăuga în șirul zilelor frumoase pe care Dumnezeu le-a îngăduit și le va îngădui în viața lor.
Primul obiectiv a fost Mănăstirea „Sfânta Cruce”, din Oradea, un așezământ monahal înființat în anul 1992, cu o viață de obște frumoasă, o vatră a rugăciunii ce a impresionat prin frumusețea locului, dar și a iconografiei ce amintește de bisericile voievodale ale Moldovei. Ziua a continuat prin vizitarea grădinii zoologice din localitate, unde cei prezenți au avut posibilitatea să admire o varietate de animale domestice, sălbatice și chiar exotice, surprizând pe chipurile copiilor expresii inedite ale curiozității și totodată ale cunoașterii.
După servirea mesei de prânz în stațiunea Băile Felix, grupul de tineri s-a reîntors în Oradea pentu a vizita centrul orașului și îndeosebi Biserica cu lună. Această capodoperă arhitecturală a patrimoniul local și național a impresionat atât prin reprezentarea iconografică ce a fost realizată în mai multe etape la date diferite (în secolele XIX-XX), dar și prin acel mecanism unic în Europa ce poartă amprenta meșterului vienez Georg Rueppe. Este vorba de un orologiu creat în combinație cu un glob lunar situat pe peretele exterior din turla bisericii, jumătate auriu și jumătate negru. Acest mecanism datează din anul 1793, și cu o precizie matematică arată, tot la 28 de zile, fazele lunii. Toți copiii au fost surprinși plăcut de frumusețea clădirilor istorice restaurate din centrul orașului, ce păstrează încă arhitectura imperiului austro-ungar și care dau o ținută și o eleganță deosebită ansamblului urbanistic. Seara, i-a regăsit pe toți în fața bisericii parohiale din Timișoara, încărcați sufletește de locurile inedite pe care le-au vizitat și care i-au legat pe viață prin prisma amintirilor petrecute.
Este pentru al șaptelea an consecutiv în care Parohia Timișoara-Viile Fabric oferă copiilor participanți la programele educativ-catehetice o excursie gratuită de o zi, la finalul anului școlar, reușind a vizita în toate aceste deplasări un număr important de obiective religioase, culturale și de agrement, spre bucuria și încântarea celor implicați și totodată spre a contribui la formarea lor intelectual-morală.
Tot la parohia amintită, duminică, 24 iunie, de sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, elevii Școlii gimnaziale nr. 7 „Sfânta Maria” din Timișoara și nu numai, participanți la tabăra de creație „Icoana mea”, aflată la ediția a IV-a, un proiect educațional înscris pe agenda culturală a Consiliului Județean Timiș pentru anul 2018, au fost premiați, acordându-li-se diplome și premii.
Icoanele pe sticlă pictate de copii au fost expuse lângă altarul de vară din curtea parohiei, invitând astfel credincioșii prezenți să privească creația tinerilor elevi și modul de raportare a lor, prin culoare, la sfinții bisericii noastre.
„După o bine-meritată vacanță, nădăjduim să ne reîntâlnim în toamnă, la începutul unui nou an școlar, cu forțe proaspete și multă dorință de cunoaștere, spre a continua împreună proiectele educaționale ale parohiei noastre!”, a spus părintele Sorin Lungoci.