„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Expoziția „Arhitectul Ștefan Balș (1902-1994)” la Timișoara
La Galeria „Pygalion” de la Casa Artelor din Timișoara a avut loc recent expoziția „Arhitectul Ștefan Balș (1902-1994)”, realizată de Institutul Național al Patrimoniului, în cadrul ciclului de proiecte culturale „Restauratori români”, finanțat de Uniunea Arhitecților din România, din fondul „Timbrul Arhitecturii”.
Uniunea Arhitecților din România Filiala Timiș și Direcția Județeană pentru Cultură Timiș au prezentat expoziția „Arhitectul Ștefan Balș (1902-1994)” pentru a aduce în actualitate opera, dar și a evoca personalitatea arhitectului Ștefan Balș, considerat unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai Școlii românești de restaurare. „Ciclul de expoziții din cadrul proiectului a fost deschis, la Casa Artelor din Timișoara, la începutul lunii septembrie 2016, când a fost evidențiată activitatea arhitectului Ion D. Traianescu - autorul proiectului Catedralei Mitropolitane din Timișoara și a arhitectului Horia Teodoru. Cel de-al treilea proiect a fost dedicat arhitectului Ștefan Balș, care este cel mai important reprezentant al Școlii românești de restaurare, arhitectul care și-a dedicat mai mult de 60 ani din viață cercetării și restaurării monumentelor istorice. Panourile expoziției ilustrează o parte dintre cele mai importante restaurări datorate lui Ștefan Balș, realizată cu documente aflate în arhiva Institutului Național al Patrimoniului, planșe din proiectele de restaurare, memorii, devize, note de șantier și fotografii. Sunt multe biserici și mănăstiri ortodoxe pentru că acestea reprezintă cel mai mare fond de monumente istorice medievale, care s-a păstrat până în ziua de azi, precum ctitoriile lui Ștefan cel Mare, Petru Rareș, Matei Basarab, Constantin Brâncoveanu. Aceste monumente medievale, care fuseseră multe dintre ele mutilate și transformate în secolul XIX și-au recăpătat imaginea de origine și gloria de altădată, datorită activității arhitectului restaurator Ștefan Balș”, a specificat arhitecta Anca Filip, coordonatoarea proiectului „Restauratori români”.
Toate documentele utilizate în realizarea expoziției „Arhitectul Ștefan Balș (1902-1994)” au fost scanate, digitalizate și imprimate pe un DVD, care a fost distribuit invitaților și participanților la eveniment. Expoziția este deschisă publicului până în data de 1 martie 2017.