„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Expoziția de pictură „Geniu pustiu” la Timișoara
La începutul acestei săptămâni a fost vernisată, la Club 30 din Timișoara, expoziția de pictură „Geniu pustiu” a artistului plastic Mihai Teodor Olteanu. La acest eveniment artistic, desfășurat în colaborare cu artiștii Liliana Cadar și Gabriela Pietrean, au participat artiști, oameni de cultură, reprezentanți ai mediului universitar timișorean, medici, care au apreciat această expoziție dedicată poetului național Mihai Eminescu. „Expoziția are o unitate, este bine gândită și este bine-venită în contextul Zilei Naționale a Culturii, a poetului nostru Mihai Eminescu. Artistul vine în fața publicului cu lucrări deosebite, tocmai prin expunerea frumuseții și ridicarea unor întrebări și probleme, prin abordarea unor teme legate de figurativ, de real. Acest lucru îl face cu multă vervă, inspirație, originalitate; nu face economie de culoare, ci chiar abundă cromatica pe aceste tablouri. Artistul încearcă și reușește, în bună parte, să evidențieze frumusețea”, a precizat János Szekernyés, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Timişoara.
Mihai Teodor Olteanu a ales pentru această expoziție lucrări frumoase, tematice, ce subliniază ineditul poeziei eminesciene. „Orice peisaj, floare, mare, întindere de cer, de câmpie, îi aparține poetului Mihai Eminescu. Toate aceste teme, poezia lui le simte înlăuntrul ei, iar o atmosferă picturală se leagă de atmosfera lui filosofică, meditativă, de iubire. Nu poți să pictezi o natură moartă fără să te gândești la Eminescu și la poezia lui; e atât de încărcată, de vie, de actuală, precum și întreaga lui viață. Am sentimentul că tot ce a spus în timpul vieții e actual. Doar gândindu-te la el și doar retrăindu-i o secundă, un moment din viața lui, o viață care este veșnică, eu nu pot vorbi de Mihai Eminescu la trecut, pentru că niciodată nu am avut sentimentul că el a trăit, că el a trecut; cel mai puternic sentiment legat de viața și de opera lui este acela că el este printre noi, că are grijă de noi, că ne păzește, ne îndrumă, ne iubește și ne învață, pur și simplu, să iubim”, a spus Mihai Teodor Oleanu, artist plastic.
Expoziția „Geniu pustiu” este deschisă publicului timișorean până la sfârșitul lunii februarie. Mihai Teodor Olteanu este cunoscut de timișoreni ca „pictorul Revoluției”, întrucât se identifică prin faptele și tablourile sale cu Timișoara și cu devenirea ei în libertatea pe care a câștigat-o cu prețul vieții mai multor martiri. Artistul avut zeci de expoziţii în țară și străinătate și sute de colecţionari deţin lucrările sale, iar multe altele au fost dăruite pentru strângerea unor fonduri destinate faptelor caritabile.