„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Expoziția „Heinrich Schliemann - descoperitorul Troiei”, la Timișoara
La Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara a fost de curând vernisată expoziția-eveniment, denumită „Heinrich Schliemann - descoperitorul Troiei” în Bastionul Terezia. În cadrul acesteia sunt expuse vase ceramice și de argint, idoli de marmură, obiecte de bronz, dar şi alte artefacte amintind de legendara cetate Troia.
Evenimentul a fost posibil prin colaborarea cu Muzeul de Pre și Protoistorie din Berlin, care prezintă viața și cariera lui Heinrich Schliemann (1822-1890), cunoscut mai ales pentru descoperirea locului unde s-a aflat Troia. „Acest proiect s-a realizat în colaborare cu Muzeul de Pre și Protoistorie din Berlin, o cooperare ce o avem din anul 2007, datorită sitului arheologic de la Cornești-Iarcuri, și acest interes științific s-a transformat într-o prietenie ale cărei roade se văd în această primă expoziție despre arheologul Heinrich Schliemann; este vorba despre viața acestuia și câteva piese originale, care au fost luate în al Doilea Război Mondial de către ruși și duse la Moscova, la Muzeul de Artă Pușkin. Această expoziție este pregătitoarea expoziției <Troia>, pe care dorim să o aducem la Timișoara în anul 2021”, a specificat Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului din Timișoara.
Expoziția a fost deschisă de Ralf Krautkrämer, consulul Republicii Federale Germania la Timișoara, iar discursurile de prezentare au fost susținute de dr. Marion Bertrand, Adrian Negoiță, Claudiu Ilaș și dr. Alexandru Szentmiklosi.
„Expoziția este organizată pe principiul labirintului, vizitatorul este introdus pe un culoar pe care există nișe, unde sunt prezentate viața lui Heinrich Schliemann - omul; dar pentru a înțelege omul a trebuit să prezentăm și o parte din opera lui, respectiv descoperiri de la Troia, Micene, Tirint, Orchomenos. Tot aici poate fi admirată măiestria orfevrarilor care au creat obiectele din așa-numita «comoară a lui Priam», aduse în replică la Timișoara, originalele aflându-se la Muzeul de Artă Pușkin din Moscova. Schliemann rămâne un reper pentru arheologie pentru că a fundamentat bazele metodologiei de cercetare și ale documentării”, a precizat Alexandru Szentmiklosi, șeful Secției de arheologie din cadrul Muzeului Național al Banatului din Timișoara.
Heinrich Schliemann este, fără îndoială, unul dintre cei mai cunoscuți și fascinanți arheologi. Mergând pe urmele lui Homer, acest autodidact care învață singur greaca veche și latina și alte 12 limbi a devenit descoperitorul unor așezări și artefacte fabuloase. Este cel care a învățat pasaje întregi din Iliada și Odiseea și care atunci când și-a construit palatul din Atena în 1881, toți angajații au trebuit să-și schimbe numele în nume homerice; a realizat șapte campanii la Troia, trei la Tirint și două la Orchomenos și Micene ș.a. Ambiția manifestată pe parcursul întregii vieți, precum și setea neîncetată de cunoaștere au făcut din el unul dintre pionierii arheologiei moderne.
Această expoziție este posibilă datorită sprijinului financiar acordat de Consiliul Județean Timiș și strânselor legături culturale și științifice dintre Muzeul Național al Banatului și Muzeul de Pre și Protoistorie din Berlin și va fi deschisă publicului până pe data de 25 februarie 2018.