„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Expoziție de heliogravură la Timișoara
Timișorenii iubitori de cultură pot vernisa în aceste zile, la Muzeul de Artă din Timișoara (Palatul Baroc, Piața Unirii nr. 1), expoziția de heliogravură „Martin Schongauer - «Der Schöne Martin» - Martin cel Frumos” Timișoara. La festivitatea de deschidere a expoziției au luat cuvântul prof. dr. Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara, Mona Isabela Petzek, director al Centrului Cultural German, Thomas Emmerling, curatorul expoziției, și Aura Bălănescu, muzeograf. Martin Schongauer (circa 1450 - 2 februarie 1491) este unul dintre cei mai fascinanți artiști ai Evului Mediu. La nord de Alpi era unul dintre cei mai cunoscuți gravori și pictori ai secolului al XV-lea și a fost foarte venerat în timpul vieții - numit încă de atunci „frumosul Martin”. Printre cele mai importante lucrări ale lui Schongauer se numără „Madonna în crângul cu trandafiri”, „Micul altar din Isenheim” și „Marea Judecată de apoi”, precum și multe alte desene și gravuri. Schongauer are lucrările foarte strâns legate de stilul gotic, dar acestea s-au dezvoltat toate, prin prisma detaliilor, precum și a perspectivelor din compoziție, în direcția renascentistă.
Expoziția cuprinde în jur de 90 de lucrări restaurate în 1870 de către Amand Durand prin intermediul tehnicii heliogravurii. Amand Durand (1831-1905) a fost unul dintre cei mai importanți gravori francezi ai secolului al 19-lea. El a avut o contribuție majoră: datorită lui, desene și gravuri ale marilor maeștri au fost păstrate până în timpul nostru. Expoziția este realizată în parteneriat cu Centrul Cultural German Timișoara și poate fi vizitată până la data de 10 mai, în fiecare zi de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00.