„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Expoziție de icoane și portrete în relief la Reșița
Pentru a marca perioada prepascală și centenarul Marii Uniri, la Direcția Județeană pentru Cultură Caraș-Severin se organizează timp de o săptămână un eveniment cultural intitulat „Reșiței, cu dragoste!”. În sala de expoziție a instituției au fost prezentate icoanele sculptorului în lemn Milovan Bekonja din Kregujevac, Serbia.
Manifestarea a fost deschisă printr-un recital de pricesne oferit de Corul de femei „Laudae”, după care Liubița Raichici, directorul Direcției Județene pentru Cultură Caraș-Severin, a arătat cât de importantă este această expoziție de icoane a unui pictor sârb, la Reșița. „Ne-am dorit foarte mult ca în perioada prepascală, dar și pentru a sărbători centenarul să avem cât mai multe evenimente de impact, printre care și o expoziție de icoane. Această expoziție a venit practic la noi, pentru că ea a fost expusă în Duminica Ortodoxiei la Vicariatul Ortodox Sârb din Timișoara, iar președintele Ligii pentru prietenie sârbo-română ne-a sunat după deschiderea expoziției la Timișoara și a propus să o primim și în Caraș-Severin. Am fost în același timp și bucuroasă și onorată că vine la Reșița o expoziție de icoane sculptate în lemn, rară în tot eșichierul acesta”, a subliniat Liubița Raichici. De asemenea, Liubița Raichici a recitat un poem dedicat mamei, având ca temă icoana, care întotdeauna ne poate mângâia, dacă știm cum și reușim să ne raportăm la persoana care este reprezentată în acea icoană.
Despre expoziție și despre semnificația icoanei a mai vorbit și părintele paroh al Bisericii ortodoxe sârbe din Reşiţa, Vasa Lupulovici, care a afirmat că această tehnică de reprezentare a icoanei în relief este una deosebită. „Expoziția cuprinde atât icoane în care sunt reprezentați Mântuitorul, Maica Domnului, câțiva sfinți, dar și portrete ale unor personalități istorice și culturale din Serbia. Toți cei care privesc aceste icoane își îmbogățesc orizontul cultural și cel ființial, dar cel mai important, așa cum știm, icoana este indispensabilă cultului ortodox, prin ea omul se uită cu ochii la cer, de aceea se spune în pericopa evanghelică din Duminica Ortodoxiei «iată cerurile deschise» și prin asta noi înțelegem că icoana este o fereastră spre cer”, a arătat părintele Vasa Lupulovici.
Expoziția de icoane pe lemn, în relief a sculptorului Milovan Bekonja din Kregujevac, Serbia, este accesibilă publicului larg, pe perioada întregii săptămâni, la Direcția Județeană pentru Cultură Caraș-Severin. Evenimentul cultural a fost încheiat tot de Corala feminină „Laudae”, care i-a încântat pe cei prezenți cu pricesne și cântece patriotice.