„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Expoziție dedicată Zilei Armatei la Lugoj
În după-amiaza zilei de 19 octombrie, Cercul Militar Lugoj a găzduit o expoziție inedită ce face parte dintr-un șir de evenimente semnificative, menite a marca Ziua Armatei Române şi Centenarul Marii Uniri. Activitatea a fost organizată de Batalionul 183 Artilerie Mixtă „General Ion Dragalina” din Lugoj.
La inițiativa colonelului Ion Teca, comandantul batalionului, proiectul a fost realizat împreună cu Muzeul Almăjului „Gheorghe Rancu Bodrog”, cu Cercul Militar Timișoara și Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj. Evenimentul are menirea de a sensibiliza urbea lugojeană asupra importanței și rolului deosebit avut de personalități militare marcante ale Banatului care, de-a lungul vremurilor, au menţinut aprinsă flacăra ideii de unitate naţională şi au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri proclamate la Alba Iulia.
Au fost expuse o galerie cu tablourile marilor generali bănățeni şi o colecție inedită, constând în scrisori, cărți poştale, jurnale de război şi obiecte personale ale soldaților participanți la Marele Război din 1914-1918. Nu în ultimul rând, expoziţia conţine arme și uniforme folosite în evenimentele de acum o sută de ani.
Moderator al evenimentului, domnul colonel Ion Teca a evidențiat la începutul alocuțiunii sale importanţa tuturor exponatelor inedite şi necesitatea cunoaşterii acestor personalităţi marcante ale zonei, care au contribuit la propăşirea idealurilor naţionale.
Invitatul de seamă a fost domnul profesor Gheorghe Rancu din localitatea Şopotul Vechi, judeţul Caraș Severin, istoric cunoscut și posesor al unei inestimabile comori de obiecte, date, surse și izvoare istorice, concretizate în Muzeul Almăjului. Fiind un iscusit cercetător în arhivele istorice, domnul profesor a dat firului istoric al Văii Almăjului o importanţă aparte. Prin bunăvoința domniei sale, expoziția din urbea de pe malurile Timișului a căpătat o conotație muzeală, întrucât au fost expuse izvoare istorice originale, adunate pe perioada întregii activități de dascăl și cercetător.
O altă alocuțiune a fost susținută de către domnul Adrian Dehelean de la Muzeul Banatului Timișoara, care a introdus publicul participant într-o altă etapă a existenței istorice, evidențiind realitatea jertfei bănățene la atingerea marelui deziderat prin întrebarea retorică: „Unde sunt cei ce nu mai sunt”?
Finalul evenimentului i-a aparținut doamnei Loredana Livia Lupescu, director al Școlii de Arte „Remus Tașcău” din Lugoj, care, după citirea unor gânduri emoţionante ale unui paticipant pe front către familie, a recitat poezia marelui patriot bănăţean Gheorghe Bălteanu: „Unde-i tata?”
În încheierea evenimentului, comandantul garnizoanei, colonelul Ion Teca, a mulţumit tuturor participanţilor prezenţi, printre care pr. Ioan Cerbu, protopopul Lugojului, Monseniorului Angelo Narcis Pop, Vicar General al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, preotului militar al Garnizoanei Lugoj Emanuel Gafița, doamnei Daciana Vuia, director al Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, şi lui Oliviu Gaidoş, de la aceeaşi instituţie, profesorilor Florin Bombescu şi Ibolya Şipoş, însoţiţi de elevi de la colegiile „Coriolan Brediceanu” şi „Iulia Hasdeu”, reprezentanţilor mass-mediei lugojene, cadrelor militare active, în rezervă și în retragere, precum și tuturor iubitorilor de istorie și cultură din urbea de pe Timiş şi din Caransebeş, Reşiţa şi Timişoara.