„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Expoziție despre istoria economică a Timișoarei
O expoziție inedită dedicată dezvoltării economice a Timișoarei între sfârșitul secolului al XVIII-lea și primele decenii ale secolului XX a avut loc miercuri, 11 aprilie, în Mansarda B1 a Bastionului „Theresia” din Timişoara. Expoziția se intitulează „Tezaurul Muzeului Național al Banatului. Timișoara: ipostaze ale devenirii unei metropole europene. Aspecte economice”.
Expoziție este o incursiune originală în istoria economică a Timișoarei moderne, ilustrată prin intermediul mai multor exponate valoaroase de tezaur deținute de Muzeul Național al Banatului.
Se evidențiază dezvoltarea economică a Timișoarei, începând cu emiterea Diplomei de „Oraș Liber Regesc”, în anul 1781, de autoritățile Imperiului Austriac și se încheie cu progresul pe plan comercial și industrial al orașului de pe Bega, din perioada interbelică. În expoziție sunt prezentate breslele și asociațiile meșteșugărești, firmele și asociațiile timișorene, ultimele segmente ale circuitului expozițional fiind dedicate industriei, comerțului și transportului din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și din primele decenii ale secolului XX.
„Este o expoziție inedită, care va bucura timișorenii și va încânta vizitatorii, ce vor putea admira exponate deosebit de valoroase pentru istoria modernă a Timișoarei, obiecte care n-au mai fost expuse de mai bine de un deceniu, precum: Diploma imperială de ridicare a Timișoarei la rangul de oraș liber regesc din anul 1781, Copacul de fier sau «Pomul breslelor», emblemele de breaslă ale lăcătușilor și cizmarilor, covrigarilor, emblema hanului «La Trompetistul», vechea centrală telefonică a Primăriei Timișoara etc. Această expoziție are rolul de a descoperi istoria devenirii unei metropole europene în contextul anului 2021, când Timișoara va reprezenta România și valorile românești pe harta Europei, prin exigențele câștigate de capitală europeană a culturii”, a specificat Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului.
Expoziția este structurată pe șase săli principale și se axează pe bresle și obiectele de breaslă, în contextul în care muzeul deține cea mai importantă colecție de breaslă din Banat, cea mai importantă fiind „Pomul breslelor”.
Muzeul Național al Banatului are misiunea să cerceteze, conserve și restaureze bunurile culturale, materiale şi imateriale, din Banatul istoric, să evidențieze, să accesibilizeze și să disemineze informația științifică cu scopul educării şi recreerii publicului. Prin activitatea sa, Muzeul Banatului contribuie la cunoaşterea şi promovarea mărturiilor materiale şi spirituale ale existenţei şi evoluţiei comunităţii umane şi mediului înconjurător din zona de vest a României şi din regiunile învecinate.
Expoziția „Timișoara: ipostaze ale devenirii unei metropole europene. Aspecte economice” poate fi vizitată până pe data de 27 mai 2018.