„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Expoziţie la muzeul catedralei din Timișoara
Arhiepiscopia Timișoarei, prin Sectorul învățământ și activități cu tineretul, organizează în această perioadă o expoziție de artă cu tema „Îngerii copilăriei” în cadrul Muzeului Catedralei Mitropolitane din Timișoara. Deschiderea oficială a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, în prezenţa Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.
În deschiderea expoziției au vorbit părintele Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei, şi organizatorul expoziției, preotul Nichifor Tănase, consilier la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al eparhiei, moderatorul vernisajului. Au fost invitați să participe parteneri ai evenimentului implicați activ în organizarea acestuia, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din Timișoara, artiști plastici și iconari ale căror lucrări au fost selectate pentru vernisaj. Panotarea și vernisarea propriu-zisă au fost apanajul celor doi lectori universitari din cadrul Facultății de Artă și Design din Timișoara, Gabriel Kelemen și Silvia Trion (Râncu), care au avut, de asemenea, lucrări expuse și au reprezentat cel de-al doilea partener principal al evenimentului. „Condițiile de participare au ținut de natura evenimentului, publicul căruia i se adresează și locul de desfășurare. Astfel, am așteptat lucrări realizate în perioada de debut (de interes special, chiar cele din copilărie) în tandem cu o lucrare recentă a aceluiași autor, pentru a sugera evoluția artistică de la revelația pură a debutului până la elaborarea ulterioară a energiei creatoare care s-a manifestat în lucrări consacrate. Fiind un eveniment dedicat copilăriei, publicul participant la vernisaj (elevi, studenți, artiști plastici) a dorit să surprindă momentul declanșării actului creator și răspunsul ulterior al artistului la chemarea artei sale. Hierofania începutului carierei și sacralitatea angelică a trimiterii de către Dumnezeu a harului creator au determinat conceperea cadrului evenimentului sub denumirea generică de «Îngerii copilăriei»”, a spus pr. dr. Nichifor Tănase, consilier eparhial.
În cadrul expoziției au expus lucrări de pictură și sculptură 40 de artiști plastici și iconari, cu participarea extraordinară a maestrului Silviu Oravitzan. Printre participanții la expoziție ne-am bucurat și de prezența artistei plastice din Franța, Charlotte Guitard, cu studii de artă plastică la Sorbona, la „Université Paris 1, Panthéon Sorbonne, Arts plastiques et Sciences de l’Art”. De asemenea, alături de artiștii plastici timișoreni, au participat cu lucrări premiate în cadrul diferitelor concursuri elevi de la Școala Generală nr. 30 și Școala Ortodoxă „Sfântul Antim Ivireanul” din Timișoara, Atelierul de pictură „Buna Vestire” al Catedralei Mitropolitane, Centrul de pictură „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”, Parohia Timișoara-Blașcovici. „Sala Muzeului Mitropolitan a găzduit două pavilioane expoziționale, realizate de către studentul la arhitectură Darius Miron, într-o viziune personală care a împărțit spațiul expozițional în două structuri (simbolistica Bisericii luptătoare, aflată sub semnul crucii prezente în lucrarea maestrului Silviu Oravitzan și cea a Bisericii triumfătoare sub semnul unei lucrări inspirate din Icoana Sfintei Treimi a lui Rubliov realizată de pictorul iconar Florin Avram), separate de o lucrare de sculptură din patru aripi serafimice (încă două situate în apofatic) a domnului Eugen Barzu, cu titlul «Îngerul copilăriei - Icoana Vieții». Semnificația generală pe care o implică gestionarea arhitecturală a spațiului trimite la mijlocirea îngerilor în spațiul dintre imanent și transcendent”, a mai precizat pr. dr. Nichifor Tănase, consilier eparhial.
Corul „Sfântul Ierarh Nicolae” al Facultății de Teologie din Timișoara și solista Iuliana Câmpean au generat cadrul liric al evenimentului. Alături de prezentarea lucrărilor făcută de către criticul de artă, lector universitar doctor Gabriel Kelemen, în cheia relației dintre spiritualitate și estetică, au luat cuvântul: directoarea Daniela Gomboș din partea Uniunii Artiștilor Plastici, lector univ. dr. Silvia Trion din partea Facultății de Arte și Design, studentul la arhitectură Darius Miron.
Cuvântul de încheiere i-a aparținut Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, care a subliniat efortul sinergetic dintre harul lui Dumnezeu și actul artistic creator în elaborarea unei opere de artă. Lucrările expuse până pe 21 iulie vor fi cuprinse într-un catalog care va fi tipărit la Tipografia Arhiepiscopiei Timișoarei.