„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Expoziție personală Sorin Ilfoveanu, la Timișoara
La Muzeul de Artă din Timişoara a avut loc, de curând, vernisajul expoziției personale a maestrului Sorin Ilfoveanu, unul dintre cele mai impresionante evenimente culturale din urbea de pe Bega, oraș nominalizat drept Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021. La eveniment au participat artiști plastici, intelectuali bănățeni, dar și numeroşi iubitori de frumos din țară și străinătate.
Expoziţia maestrului Sorin Ilfoveanu reprezintă un moment important pentru Muzeul de Artă din Timișoara, fiind numită „Expoziţia anului”.
„Expoziția Ilfoveanu este una foarte importantă pentru Timișoara, care are faimă la nivel național și sperăm și internațional. Maestrul Ilfoveanu prin reputația domniei și valoarea lucrărilor sale contribuie la viața culturală a orașului Timișoara. Ne dorim ca până în anul 2021 să avem parte și în continuare de asemenea expoziții și evenimente deosebite pentru orașul nostru”, a precizat Simona Neumann, directoarea Asociaţiei Timişoara - Capitală Culturală.
Evenimentul de deschidere a expoziției a fost onorat de prezența artistului, însoțit de maestrul Ștefan Câlția. „Pictorul Ilfoveanu este un artist al locului, al lumii noastre creștine, un pictor care rânduiește astfel lucrurile ca atunci când treci pe lângă ele să-ți rămână în suflet și să te întorci spre tine ca un creștin. Îndemnăm credincioșii bănățeni să se bucure de această expoziție, unde cu siguranță se vor întâlni cu gândurile creștine ale unui pictor român”, a precizat pictorul Ștefan Câlția.
Expoziția de la Palatul Baroc din Timișoara cuprinde aproximativ 50 de lucrări și sunt realizate de-a lungul mai multor etape ale artistului plastic. „Sunt desene din anul 2013-2014, am adus desene pe hârtie patinată, cum o numesc eu, lucrări ce fac parte din ciclul Levant. Urmează sala de acrilic pe pânză, o continuare a seriei Levant, dar în culoare. Într-o altă sală este prezentat filmul realizat de fiul meu cel mic, Nicolae Ilfoveanu, despre locul nostru de la Rădești, unde mă retrag și lucrez vara. Și în ultima sală, fiul meu cel mare, sculptorul Adrian Alexandru Ilfoveanu, are trei lucrări expuse”, a specificat pictorul Sorin Ilfoveanu.
Gazda și moderatorul evenimentului a fost prof. univ. dr. Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă din Timișoara, care a vorbit despre importanța lucrărilor semnate de maestrul Sorin Ilfoveanu. „Este una dintre expozițiile de referință pe care le-am organizat anul acesta. Sorin Ilfoveanu este un maestru al picturii românești contemporane, o figură de prim plan, și arta sa este una inspirată de religie, de cultura laică, de Bizanț, dar și de Europa Occidentală. Este nu numai un artist foarte talentat, dar este și un intelectual capabil să construiască idei. Artistul esențializează, abstractizează prin liniile sale, iar prin intermediul formei, al desenului, al culorii, transmite emoție și astfel ne determină să dialogăm cu el și să ne punem întrebări”, a menționat prof. Victor Neumann.
Sorin Ilfoveanu s-a născut la Câmpulung Muscel, a urmat cursurile Facultăţii de Arte Plastice `Nicolae Grigorescu~ din Bucureşti, unde a studiat grafica și pictura la clasa profesorului Corneliu Baba. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din anul 1971, remarcându-se de-a lungul deceniilor prin participarea la numeroase expoziții de grup și personale organizate în celebre galerii și muzee din țară și din străinătate.
Expoziţia maestrului Sorin Ilfoveanu de la Muzeul de Artă din Timișoara va rămâne deschisă până pe 16 decembrie, putând fi vizitată zilnic, între orele 10:00 şi 18:00, mai puțin lunea, când muzeul este închis.