„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Festival al Românilor la biserica Parohiei Arad-Grădişte I
Festivalul anual organizat de Parohia arădeană urmărește reunirea românilor din afara granițelor cu cei de acasă, sub auspiciile tradițiilor populare românești cultivate în tinda bisericii.
Sâmbătă seara, 13 iulie 2019, cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în curtea bisericii Parohiei Arad-Grădişte I s-a desfăşurat cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Românilor de Pretutindeni, organizat de către parohul Mihai-Octavian Blaj.
Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a urat bun venit tuturor românilor de peste hotare şi a felicitat pe părintele organizator care se sileşte ca-n fiecare an, în aceste părţi ale Aradului, să-i adune pe românii din afara graniţelor pentru a se bucura, trăi şi gândi româneşte. De asemenea, Chiriarhul a amintit faptul că anul acesta festivalul se întruneşte sub coordonatele omagierii satului românesc în Patriarhia Română, punând în valoare frumoasele tradiţii păstrate cu sfinţenie de românii de pretutindeni.
Alături de Chiriarhul locului au fost prezente şi au adresat cuvinte de apreciere şi felicitare, oficialităţile locale: domnul Călin Bibarţ, primarul Aradului şi domnul Sergiu Bîlcea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad.
După intonarea Imnului de Stat al României, pe scenă au urcat, după cum urmează: Corul „Unirea Grădișteană” al parohiei Arad Grădiște 1, condus de prof. Corina Teuca; Grupul coral al Centrului de vârstnici de pe str. Ardealului din cadrul DGASPC Arad, coordonator dna Elena Truț; Ansamblul „Hora Horița” din Chișinău; Ansamblul „Deli Jovan” din satul Țârnaica, Valea Timocului, Serbia, coordonator d-na Anca Ionovici; Ansamblul „Bucuria” din Bucovina; „Rapsozii Zărandului”. Invitat special a fost Madriana Deac
Scopul acestui eveniment este acela de a crea legături între românii din jurul granițelor României, de cunoaștere a vieții cotidiene și problemelor cu care se confruntă, a drepturilor și libertăților pe care le au de manifestare a identității naționale în țările de unde provin. Un alt scop al Festivalului a fost prezentarea frumuseții folclorului românesc de oriunde ar trăi românii. Evenimentul s-a desfășurat cu sprijinul Consiliului Judeţean Arad şi Centrul Cultural Judeţean Arad.