„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Festival de muzică religioasă la Caransebeș
Joi, 27 aprilie, treisprezece coruri au urcat pe soleea Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș la Festivalul Coral de Muzică Religioasă „Miron Cristea”. Cea de-a opta ediție a festivalului a transmis mesajul bucuriei desăvârșite, redată de Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, printr-un repertoriu de pricesne și cântări bisericești specifice perioadei pascale.
Evenimentul s-a bucurat de prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de membrii Permanenței Consiliului eparhial, precum și de prezența domnului Romeo Moșoiu, consilier al ministrului educației naționale.
Vestitori ai Învierii care au pășit pe soleea catedralei au fost atât coruri ale parohiilor din cadrul Eparhiei Caransebeșului, cât și coruri din Timișoara și Orăștie, care au primit din partea ierarhului diplome și daruri, ca recunoștință pentru dărurirea acestora în propovăduirea lui Dumnezeu prin cântarea corală.
Corurile care au participat la cea de-a opta ediție a Festivalului „Miron Cristea”, răspândind în inimile celor prezenți lumina pe care Hristos Dumnezeu a adus-o prin Înviere, au fost următoarele: Corul Episcopiei Caransebeșului, dirijat de părintele Laurențiu Iacob, Corul „Anastasis” al Parohiei Bozovici, sub bagheta doamnei preotese Claudia Cherescu, Corul Parohiei „Schimbarea la Față” Reșița, condus de doamna profesoară Elena Cozâltea, Corul Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din Oțelu-Roșu, îndrumat de doamna profesoară Elena Ianto, Corul Catedralei istorice „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” reunit cu Corul „Ioan Teodorovici” al Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, coruri dirijate de doamna profesoară Maria Ponețchi, Corul „Armonia” al Parohiei „Sfântul Nicolae” din Bocșa Română, condus de părintele Silviu Ferciug, Corul „Epifania” din Timișoara, sub bagheta domnului profesor Florin Nicolae Șincari, Corul „Grănicerii Văii Bistrei” al Parohiei Voislova, condus de doamna profesoară Daniela Chițiga, Corala „Arhanghelii” din Orăștie, dirijor drd. Ioan-Marius Popa, Corul preoților din Protopopiatul Caransebeș, dirijat de părintele Sorin Mâțu, Corul Catedralei „Învierea Domnului” din Caransebeș, dirijat de părintele Gheorghe Tistu, Corul Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Reșița Montană, condus de Petru Ungureanu, și Corul preoților din Protopopiatul Reșița, dirijat de părintele Irinel Dinu.
„Cred că și acest festival de muzică bisericească este o formă de mărturisire a credinței noastre strămoșești. De fapt, șirul manifestărilor din Săptămâna credinței și culturii în Caraș-Severin sunt diferite forme de mărturisire a credinței dreptmăritoare. A fost o săptămână plină, o săptămână densă de evenimente spirituale, culturale și artistice”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
La manifestarea cultural-spirituală au luat parte elevi şi studenţi de la Seminarul Teologic Liceal „Episcop Ioan Popasu” și Facultatea de Teologie din Caransebeș, preoţi, profesori de religie, oameni de cultură, precum şi numeroşi credincioşi şi credincioase, din localitate și împrejurimi, iubitori de Dumnezeu și de muzică corală religioasă.
Festivalul poartă numele primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, deoarece în anul 2010, atunci când a avut loc prima ediție, se împlineau 100 de ani de la întronizarea lui Miron Cristea ca Episcop al Caransebeșului în perioada 1910-1919, aducându-se astfel un omagiu ierarhului care a sprijinit, cu o admirabilă implicare și dăruire, muzica religioasă în activitatea desfășurată la Sibiu, Caransebeș și București.