„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Festivalul „Ceau, Cinema!” s-a deschis cu filmul „Două lozuri”
La Timișoara și Gottlob, prima localitate rurală din România cu un cinematograf recondiționat, s-a deschis, ieri, 14 iulie, Festivalul „Ceau, Cinema!”, cu proiecţia în aer liber a filmului românesc „Două lozuri”, o comedie scrisă şi regizată de Paul Negoescu, care îi are în distribuţie pe Alexandru Papadopol, Dragoş Bucur şi Dorian Boguţă. La proiecţie au participat actorul Alexandru Papadopol, membru al juriului Competiţiei „Ceau, Cinema!”, regizorul Paul Negoescu şi directorul de imagine Ana Drăghici.
Timp de patru zile, în perioada 14-17 iulie, iubitorii de film au posibilitatea de a viziona, la Timișoara și în localitatea Gottlob, proiecții de film din mai multe țări europene. „Ceau, Cinema!” este un festival dedicat filmului realizat în Europa, organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația „Pelicula Culturală”, aflat la cea de-a treia ediţie și în cadrul căruia vor putea fi vizionate șase filme („Cei care cad au aripi”, al regizorului şi muzicianului Peter Brunner din Austria; „Viaţa e o trompetă”, al lui Antonio Nuic, Croația; „Soră-mea”, al regizoarei poloneze Kinga Debska; „Front rece”, al lui Roman Volobuev din Rusia; „Panama”, al lui Pavle Vuckovic, Serbia, și „Cântarea Cântărilor”, al treilea lungmetraj al cineastei ucrainene Eva Neymann, care concurează și el pentru Marele Premiu şi Premiul Publicului. Această competiţie propune atât descoperiri, cât şi filme ce au avut nominalizări sau premii la mari festivaluri, precum cele de la Cannes, Karlovy Vary, Sarajevo, Toronto, Salonic, Varşovia sau Tallinn. Competiția `Ceau, Cinema!” oferă un cadru de exprimare cineaştilor din ţările cu minorităţi tradiţionale din regiunea Banatului (Armenia, Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, Israel, Italia, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria). Actorii Alina Ilea, Alexandru Papadopol şi regizorul Răzvan Georgescu alcătuiesc juriului competiţiei, care va stabili câştigătorul Marelui Premiu, în valoare de 1.000 de euro. Spectatorii vor avea ocazia să voteze Premiul Publicului, în valoare de 500 de euro, acordat cu sprijinul Kathrein România. La ediţia din acest an, grație Vitas România, va fi acordat şi un trofeu pentru film independent sau de debut, în valoare tot de 500 de euro, pentru care sunt eligibile filmele din toate secţiunile festivalului. Anul trecut, trofeul `Ceau, Cinema!” a fost câştigat de filmul „Îngerul Atotputernic” („The Mighty Angel”), al regizorului polonez Wojciech Smarzowski, în timp ce Premiul Publicului a ajuns la filmul „Viaţa de apoi” („Afterlife”), al regizoarei Virag Zomboracz din Ungaria. De asemenea, în Grădina de vară „Capitol” din Timişoara, în cele patru seri ale festivalului, pot fi vizionate, în proiecții speciale, și următoarele filme: comedia românească de succes „Două lozuri”, de Paul Negoescu, thrillerul german „Victoria”, de Sebastian Schipper, şi „Belgica”, noua dramă muzicală a belgianului Felix van Groeningen.
Filme de renume din mai multe țări
Această a treia ediţie a Festivalului „Ceau, Cinema!” omagiază cinematografia poloneză, prin prezentarea a câte trei filme ale regizorilor Krzysztof Kieslowski (unul dintre cei mai influenţi regizori polonezi) şi Wojciech Smarzowski. Întrucât anul acesta se împlinesc 75 de ani de la naşterea şi 20 de ani de la moartea lui Krzysztof Kieslowski (1941-1996), „Ceau, Cinema!” a marcat acest moment prin vizionarea celebrei sale trilogii: „Trei culori: Albastru”, „Trei culori: Alb” şi „Trei culori: Roşu”. Trei proiecţii-eveniment ale unor filme-cult de neratat, însoțite de o amplă expoziție de fotografii despre viața și creația acestui cineast. Evenimentul este organizat cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti. Totodată, Festivalul „Ceau, Cinema!” aduce în atenţie și cinematografia portugheză, prin programarea unei selecţii cu cele mai bune scurtmetraje recente, premiate de partenerii de la festivalul Curtas Vila do Conde. Regizorul portughez João Rosas va fi unul dintre invitaţii speciali de la „Ceau, Cinema!”. De asemenea, zece scurtmetraje, realizate în Germania, Austria şi Elveţia şi grupate sub titlul „Lecţia de germană”, vin de la Festivalul Independent Days din Karlsruhe la Festivalul „Ceau, Cinema!”. Publicul va avea, totodată, şansa să vadă cele trei animaţii din cunoscuta serie estoniană „Lotte”, de Heiki Ernits şi Janno Põldma: „Lotte Goes South” (2005), „Lotte from Gadgetville” (2006) şi „Lotte and the Moonstone Secret” (2011). De o proiecţie specială va avea parte şi documentarul independent „Traceroute” (2016), al artistului şi regizorului austriac Johannes Grentzfurthner, care urmăreşte, într-un stil neconvenţional, aşa-numita „cultură a tocilarilor” („nerd culture”) în SUA.
Cinematografia românească
Cinematografia românească de calitate ocupă, şi în acest an, o parte importantă din programul festivalului. Trei dintre cele mai noi şi apreciate documentare româneşti („România: patru patrii”, în regia lui Alexandru Solomon, „Doar o răsuflare”, regizor Monica Lăzurean-Gorgan, „Cinema, Mon Amour”, de Alexandru Belc) vor putea fi văzute, într-o proiecţie maraton, duminică, 17 iulie, în ultima zi a festivalului, la AMBASADA, în Timișoara. „Bacalaureat”, filmul care i-a adus lui Cristian Mungiu premiul de regie, în acest an, la Festivalul de la Cannes, va putea fi văzut duminică, 17 iulie, la Gottlob, în închiderea evenimentului cinematografic, „Ceau, Cinema!”. Tot la Gottlob, prima localitate rurală din România cu un cinematograf recondiționat, va fi proiectat, în aceeaşi zi, și lungmetrajul de debut al lui Cristian Mungiu, „Occident” (2002), ca parte a unei miniretrospective de trei filme speciale ale Noului Cinema Românesc. Intrarea la cele două proiecții va fi liberă. Festivalul a programat, de asemenea, pentru sâmbătă, 16 iulie, o selecţie de scurtmetraje noi, realizate de cineaşti din partea de vest a ţării, grupate sub titlul „Filme bănăţene”. În cadrul festivalului din acest an, vor avea loc mai multe evenimente conexe proiecțiilor de film: un concert al trupei „Blazzaj”, prezentarea unei noi lucrări video-muzicale, semnate de „Thy Veils”, un workshop de film documentar, susţinut de regizorul Răzvan Georgescu, şi un atelier de bandă desenată, coordonat de ilustratoarea Sorina Vazelina. Festivalul „Ceau, Cinema!” de la Timișoara și Gottlob este realizat de voluntari, cu susținerea: Vitas România, Kathrein România, Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Primăria Gottlob, Autoclub (Centrul Volkswagen Timișoara), Institutul Polonez din București, Institutul Francez din Timișoara, Direcția Județeană de Cultură Timiș, Centrul Cultural German din Timișoara, Institutul Goethe, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Ambasada Portugaliei în București, Institutul Camoes, Transilvania Film, Clorofilm, Filarmonica Banatul, Teatrul Maghiar din Timișoara, Hotel Timișoara, AMBASADA, Rhetoric, Atelier Unu. De asemenea, acest proiect de anvergură este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara.