„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Festivalul coral internațional de muzică modernă și contemporană, la Timișoara
Arhiepiscopia Timișoarei și Asociația Culturală Kratima organizează în perioada 24-27 mai, cu sprijinul Primăriei Timișoarei, a treia ediție a Festivalului coral internațional de muzică modernă și contemporană VOX MUNDI.
Timp de patru zile, Timișoara va deveni capitala muzicii corale. Pentru VOX MUNDI, 2018 este un an minunat, care aduce, la Timișoara, coruri precum: Corul național de cameră „Madrigal - Marin Constantin”, Corul „Sound”, alături de alte formații corale de excepție: Corul de copii Ocarina (Finlanda), Corul Orfeo Universitari, din Valencia (Spania), sau Skowronki Choir (Polonia), celebru în lumea întreagă, de la Poznan la Carnegie Hall. Timișoara va fi reprezentată în festival de Corul de fete al Colegiului Național de Artă „Ion Vidu” și Corul de copii „Cantanti”, ambele coordonate de Maria Gyuris. Totodată, va fi prezent și jurnalistul Antoine Pecqueur, de la Mezzo TV.
„Așa cum am mărturisit în repetate rânduri, se simțea de multă vreme nevoia ca în viața culturală a Timișoarei să-și găsească locul cuvenit un festival coral de înalt nivel, care să exprime optim tradiția muzicală a Banatului, astăzi aparent uitată. An de an ne străduim să aducem acest festival la un nivel mai înalt, spre a redescoperi dragostea față de cântul coral, dat fiind că astăzi, mai mult ca oricând, se impune reluarea activităților corale atât la biserică, cât și în alte medii ale societății românești, întrucât nu mai există acea solidaritate de altădată, când la vechile șezători ale satului nostru se ascultau cântecele, doinele și poveștile preluate din generație în generație de către copii și nepoți, pe care le completau după imaginația și sensibilitatea lor, ca apoi să le spună mai departe cât mai frumos. Aceste realități au contribuit în mare măsură la păstrarea limbii române și a ființei naționale, pentru ca acum să putem vorbi de 100 de ani de la Marea Unire. Este o ocazie foarte rară de a avea la Timișoara coruri de un asemenea calibru, dar și de a întâlni atâtea instituții culturale, care au ales să servească împreună unui scop comun, acela de a contribui la revigorarea muzicii corale de calitate, încercând să o readucă la statutul de «brand cultural» al Banatului”, a spus Camelia Mingasaon, de la Asociația Culturală Kratima.