„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Festivalul Etniilor la Timișoara
În anul Centenarului Marii Uniri, Muzeul Satului Bănățean Timișoara a găzduit duminică, 10 iunie, ediția cu numărul 18 a Festivalului Etniilor. Evenimentul a început cu alaiul etniilor, la ora 14:00, urmând un traseu de la casa nașului – anul acesta etnia aromână – și a continuat prin muzeu la fiecare etnie în ritm de fanfară, unde participanții au gustat produse de gastronomie tradițională specifice etniilor invitate. Festivalul Etniilor a urmat tipicul unei rugi bănățene la care comunitatea a celebrat bucuria de a fi împreună prin muzică, dans și gastronomie tradițională.
„Celebrarea multiculturalității specifice Banatului, prin intermediul obiceiurilor și tradițiilor specifice etniilor: sârbă, germană, maghiară, bulgară, slovacă, rromă, evreiască, ucraineană, cehă și aromână, a arătat frumusețea costumelor populare, gustul preparatelor gastronomice de odinioară, aducând pe scena Muzeului Satului Bănățean cântece și dansuri în care datina se păstrează vie”, au spus organizatorii.
Muzeul Satului a fost, ca de altfel, de nenumărate ori, o imagine perfect reușită a multiculturalității specifice Banatului. Pe lângă ansamblurile etniilor, un recital în premieră a fost susținut de solistul Stelu Enache, care este renumit pentru promovarea muzicii aromâne și colaborările lui cu Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara de la 10 prăjini. Spectacolul a început la ora 16:00 și fiecare etnie a susținut un program artistic. Festivalul a adus la Muzeul Satului mai mult de 200 de artiști, reprezentând 10 etnii din Banat. Festivalul Etniilor a fost organizat de către Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș în parteneriat cu Muzeul Satului Bănățean, fiind sprijinit financiar de Consiliul Județean Timiș.