„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Festivalul folcloric „De prin zestrea Banatului”
Cea mai reprezentativă asociație a tinerilor de pe cuprinsul întregii Eparhii a Caransebeșului, Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte (ATOR BM), a organizat recent la Reșița prima ediție a festivalului folcloric intitulat „De prin zestrea Banatului”.
Festivalul a cărui desfășurare reușită a depășit limitele așteptărilor tuturor celor prezenți - implicați și invitați - și-a propus, cu precădere, promovarea valorilor Banatului de Munte: tradiții, obiceiuri, dansuri și cântece populare, grai și, nu în cele din urmă, portul popular specific fiecărei zone.
Desfășurat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, festivalul – gândit și organizat în exclusivitate de către membrii ATOR BM – a reușit să implice și să responsabilizeze în acest proiect tineri din majoritatea zonelor de activitate ale asociației, respectiv filialele: Valea Almăjului, Bocșa-Berzovia, Reșița, Valea Timișului, Oravița-Răcășdia și Moldova Nouă. Fiecare dintre acestea a adus cu sine, la prima ediție a festivalului, bucăți din cele mai mari bogății ale zestrei regiunii din care provin, rezultând un program vast al evenimentului, ce a variat între cântec, joc, piese de teatru (legende, obiceiuri) și poezii în grai. Alături de grupurile folclorice reprezentând filialele ATOR, pe scena Sălii Lira a Liceului de Arte din municipiul Reșița au evoluat ansamblurile de dansuri populare: „Junii Gugulani” din Caransebeș, „Pup dă floare” din Zăgujeni și „Berzobis” din Berzovia, care au prezentat atât suite de dansuri populare, cât și tinere talente muzicale.
Prima ediție a festivalului folcloric „De prin zestrea Banatului” are o importanță deosebită în ceea ce privește debutul și avântul tinerei generații de a crede în propriile proiecte, de a le implementa și de a reuși prin întreaga desfășurare a acestora. Festivalul a urmărit trei scopuri bine definite, reprezentate de dorința de promovare a tradițiilor și obiceiurilor, de cea de apropiere a tinerilor de tot ceea ce constituie moștenirea Banatului de Munte, dar și de aceea de a vedea în desfășurarea acestuia un prilej de învățare și exersare a îndeletnicirilor organizării unui eveniment de către tineri, după viziunea lor. Fiecare dintre aceste scopuri a vizat, și de această dată, contribuția la creșterea, dezvoltarea și formarea tinerilor ca moștenitori ai zestrei Banatului de Munte, buni creștini și adulții de mâine ce vor încuraja și forma, la rândul lor, generațiile viitoare.
Prezent la eveniment, maestrul Sabin Păuța a deschis festivalul cu un cuvânt de încurajare și de felicitare adresat organizatorilor și participanților, transmițându-le, totodată, prețuirea și sprijinul său pentru aceste preocupări valoroase care îi definesc. De asemenea, părintele Mihai Ciucur a adresat la final un cuvânt de apreciere tinerilor implicați în eveniment. „Ați reușit, prin acest adevărat recital de sunet, lumină și culoare, să aduceți în prim plan bucuria unei copilării și tinereți frumoase, trăită după rânduiala și obiceiurile înaintașilor voștri. Ați adus cu voi, cu toții, o zestre unică de tradiții și obiceiuri, care vă face cinste atât vouă, cât și părinților și înaintașilor voștri. Iar prin organizarea acestui eveniment ați reușit să demonstrați că ATOR-ul este o forță a tinereții în Banatul de Munte, o generație dătătoare de speranță pentru anii care vor veni”, a spus coordonatorul Departamentului de tineret al Episcopiei Caransebeșului.
George Lăpădat, coordonatorul festivalului, a zugrăvit, în câteva cuvinte, reușita acestei manifestări de suflet a tinerilor atoriști: „Tineri îmbrăcați în costume populare, tineri care cântă, tineri care dansează, tineri care vorbesc in grai – aceasta este, de fapt, adevarata bogăție a Banatului de Munte. Tradițiile, obiceiurile și graiul bănățean au fost readuse în actualitate pe scena Sălii Lira, acest lucru întărind credința noastră că tinerii iubesc tot ceea ce înseamnă Banatul. Totodată, diversitatea momentelor ne-a dezvăluit, din nou, că acest pământ binecuvântat are o largă și vastă cultură care trebuie descoperită de fiecare și învățată din generație în generație”.
Finalul evenimentului într-un mod specific tinerilor din ATOR BM – prin cântec și horă – a arătat tuturor faptul că festivalul întineririi tradițiilor și obiceiurilor Banatului Montan s-a aflat doar la prima ediție, el urmând să fie gândit și organizat în fiecare an, în data de 24 iunie, cu ocazia sărbătorii întreite (Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Ziua Națională a Iei Românești și Sânzienele), în Caraș-Severin neexistând, până în acest an, un festival de mari dimensiuni, desfășurat cu ocazia acestei sărbători.