„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Festivalul românilor de pretutindeni la Arad
La poalele crucii şi la umbra bisericii Parohiei Ortodoxe Arad-Grădişte 1 s-au adunat românii pentru a se bucura de faptul că sunt români. Zilele trecute a avut loc la Arad a opta ediţie a „Festivalului românilor de pretutindeni”, iniţiatorul şi coordonatorul acestui festival fiind părintele consilier Mihai Octavian Blaj.
La eveniment au participat români nativi din Serbia (Timoc și Banatul Sârbesc), Republica Moldova (Chișinău), Ucraina (Ismail, regiunea Odesa) și Ungaria. Scopul întrunirii este acela de a crea legături între românii din jurul granițelor României, de cunoaștere a vieții cotidiene și a problemelor cu care se confruntă aceştia, a drepturilor și libertăților pe care le au în a-şi manifesta identitatea națională în țările din care provin. O altă menire a festivalului a fost prezentarea frumuseții folclorului românesc, indiferent de locul în care ar trăi românii.
Festivalul a început pe platoul Catedralei Arhiepiscopale din Arad, unde s-au adunat participanţii. De acolo au plecat în parada portului popular, cu icoane şi drapele tricolore în mâini, spre biserica parohială din Grădişte. Aici au fost aşteptaţi de numeroşi credincioşi, în mijlocul lor având trei ierarhi: Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Românilor din Ungaria, şi Preasfințitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Alături de aceştia au fost şi reprezentanţi ai administraţiei locale.
A fost o seară de profundă trăire românească în care inimile tuturor celor prezenţi s-au unit sub tricolor, într-o rugăciune şi cântare comună a frumuseţilor acestui neam.
Partea artistică a festivalului a debutat cu imnul de stat intonat de fanfara „Sunetul Aradului”, urmat de Polieleul Românilor şi Hora Unirii intonate de către toţi cei prezenţi. În continuarea programului, Corul „Unirea grădişteană” al Parohiei Grădişte 1, condus de doamna profesoară Corina Teuca, a susţinut un recital de cântece patriotice şi prelucrări folclorice, urmat fiind de corul bărbătesc al Bisericii Ortodoxe Covăsânţ, dirijat de domnul Marius Oneţ. A urmat programul artistic al invitaţilor care a dus un plus de culoare, frumuseţe şi trăire autentică românească, stârnind ropote de aplauze şi lacrimi în ochii celor prezenţi. Un moment deosebit a fost prezenţa artistului Marius Ciprian Pop, acompaniat de orchestra „Rapsozii Zărandului”, condusă de maestrul Petrică Pașca, acestora alăturându-li-se şi artistele Cornelia Căprariu Roman şi Malvina Nagy.
Prezentarea programului artistic a fost realizată de actriţa Angela Petrean Varjasi. Organizarea acestui eveniment a fost sprijinită de către Arhiepiscopia Aradului și Consiliul Județean Arad. Seara s-a încheiat cu promisiunea revederii la ediţia următoare, ce va fi pusă sub semnul Centenarului Marii Uniri.