„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Festivalul Românilor de Pretutindeni, la ediția a 10-a
În Duminica a 13-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a poposit la Parohia Buziaș II, iar Înaltprea- sfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la Festivalul Românilor de Pretutindeni, ediţia a 10-a, în biserica Parohiei Arad-Grădiște, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Mihail, Arhiepiscop de Praga și al ţinuturilor cehe, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, și de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria.
În această duminică, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a poposit la Biserica „Nașterii Maicii Domnului” a Parohiei Buziaș II. Cuvântul de învățătură a fost rostit de chiriarh, care a evidențiat pasajul scripturistic al zilei, așa cum se desprinde din Evanghelia de la Matei, capitolul 21, unde se vorbește despre Pilda lucrătorilor răi. Înaltpreasfinția Sa a arătat importanța recunoștinței pentru viața spirituală, ca una ce fundamentează și structurează într-o formă desăvârșită relațiile între oameni.
De asemenea, Părintele Mitropolit Ioan s-a întâlnit în Parohia Jupânești din Protopopiatul Făget cu membrii Asociației „Ambulanța pentru monumente”, care a contribuit la reabilitarea și restaurarea bisericii - monument istoric de la Jupânești -, aflată într-o stare avansată de degradare. Arhiepiscopia Timișoarei a achiziționat șindrila și a trimis o echipă de meșteri pentru a ajuta la refacerea acoperișului, iar Facultatea de Arhitectură, prin lect. dr. arh. Diana Belci, a sprijinit lucrările prin trimiterea a 15 studenți voluntari. Biserica de la Jupânești face parte din cele 16 biserici de lemn din zona Făgetului cuprinse în lista monumentelor istorice.
Deschiderea Festivalului Românilor de Pretutindeni
Duminică, 26 august 2018, în parohia arădeană Grădiște 1 din municipiul Arad s-a desfășurat cea de-a 10-a ediție a Festivalului Românilor de Pretutindeni, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, la inițiativa părintelui consilier Mihai- Octavian Blaj.
Evenimentul a debutat în biserica parohială „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către un sobor de ierarhi și preoți din țară și străinătate. Din sobor au făcut parte IPS Părinte Mihail, Arhiepiscop de Praga și al ţinuturilor cehe, IPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, PS Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, părintele Boian Aleksandrović, vicar al Timocului, părintele paroh Mihai-Octavian Blaj, consilier economic al Arhiepiscopiei Aradului, părintele Ovidiu-Doru Ursu, secretar al Protopopiatului Daciei Ripensis, părintele Andrei Danciu, preotul comunității românești din Praga, părintele Teodor Gorea, părintele Viorel Mierlușca, arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial și alți sfințiți slujitori.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Veniamin, care le-a vorbit credincioșilor prezenți în număr mare despre Pilda lucrătorilor răi din Evanghelia Duminicii a 13-a după Rusalii, accentuând faptul că noi suntem lucrătorii cărora Dumnezeu le-a încredințat via - adică lumea aceasta, până la cea de-a doua Sa venire. Acest lucru ar trebui să ne sporească eficiența și responsabilitatea de care avem a da seama și să încercăm să nu urmăm în viață exemplul lucrătorilor răi, întrucât „pe cei răi cu rău îi va pierde…” (cf. Matei 21, 41). Datoria noastră de creștini este să recunoaștem că Dumnezeu este „Stăpân al viei - vieții noastre - și Lui să-I arătăm recunoștința și iubirea noastră în toată această viață”, a subliniat Preasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mihail i-a oferit chiriarhului arădean Ordinul „Sfântul Rastislav”, o icoană cu Sfinții Chiril și Metodie și o cruce de binecuvântare, iar părintelui Octavian Blaj, organizatorul evenimentului, Medalia comemorativă a Sfinților Chiril și Metodie. La rândul său, părintele consilier le-a mulțumit tuturor ierarhilor și preoților slujitori pentru participare, oferindu-le daruri.
În după-amiaza zilei, începând cu ora 16:00, evenimentul cultural a continuat în spațiul special amenajat în curtea bisericii parohiale. În debutul programului, ierarhii prezenți, Sergiu Bîlcea, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, și ing. Gheorghe Falc, primarul municipiului Arad, au transmis mesajul de bun venit pentru românii veniți de peste granițele țării și felicitări tuturor celor implicați în organizarea acestui eveniment.
Pe scenă au urcat români nativi din vecinătatea granițelor României, care și-au păstrat tradițiile și obiceiurile, predându-le ca un tezaur din generație în generație, care au prezentat un frumos program artistic.
În acest an, la eveniment au participat români din Voievodina și Timoc (Serbia), Chișinău, Cimișlia și Cahul (Basarabia), Cernăuți și Herța (Ucraina) și Ungaria. Grupurile au fost însoțite atât de ierarhi și preoți, cât și de lideri culturali. Pe lângă grupurile artistice din Serbia, Republica Moldova, Ucraina și Ungaria au venit în fața arădenilor și invitații speciali: artista Stela Botez din Republica Moldova și artistul Nicolae Furdui-Iancu, însoțit de formația Crai Nou.
Moderatorul serii a fost actrița Angela Petrean Varjasi.
Sâmbătă, 25 august, IPS Părinte Mihail și PS Părinte Veniamin, însoțiți de chiriarhul locului, au vizitat Reședința Arhiepiscopală din Arad, Mănăstirea Arad-Gai, Mănăstirea Feredeu, Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad, Catedrala istorică a Aradului, biserica Parohiei Arad-Grădiște 1.
Festivalul Românilor de Pretutindeni a început în urmă cu 10 ani, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, la inițiativa și prin deosebita implicare a părintelui Mihai-Octavian Blaj, în localitatea Covăsînț. Din anul 2016 acesta se desfășoară în municipiul Arad, în arealul bisericii ortodoxe Arad-Grădiște 1, într-un spațiu special amenajat pentru organizarea de evenimente culturale și spirituale.
Festivalul din acest an face parte din programele culturale ce se derulează în Arhiepiscopia Aradului sub auspiciile Centenarului Marii Uniri de la 1918.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Arhiepiscopiei Aradului, al Primăriei Municipiului Arad, al Consiliului Județean Arad, al Centrului Cultural Județean Arad, al Centrului Cultural Municipal Arad și al Universității Aurel Vlaicu din Arad.