„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Formare continuă a clericilor din Eparhia Caransebeșului
În a treia săptămână din Postul Mare, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș au slujit toți preoții hirotoniți în anul 2017 din Episcopia Caransebeșului. Întrucât după ce au fost hirotoniți anul trecut ei nu au săvârșit Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite, în acest post, timp de o săptămână, preoții au oficiat această Sfântă Liturghie la catedrală pentru a se obișnui cu rânduielile liturgice specifice Postului Mare.
Această împreună- slujire a preoților din Eparhia Caransebeșului este o ocazie de formare şi învățare continuă pentru clerici. „Din încredințarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, săptămâna aceasta au fost rânduiți la slujire preoți tineri la catedrala noastră, pentru însușirea temeinică a slujirii Sfintei Liturghii a Darurilor înainte sfințite. Știm că această Sfântă Liturghie are o rânduială cu totul specială și necesită o mai accentuată cunoaștere în privința executării corecte a tot ceea ce înseamnă această sfântă slujbă, de altfel specifică perioadei în care ne aflăm. Nădăjduim ca, după această practică liturgică de o săptămână, părinții să meargă în parohiile pe care le păstoresc mai bine pregătiți sub aspectul slujirii liturgice”, a subliniat părintele Constantin Timiș, vicar eparhial.
Cu această ocazie, preoții care au slujit Sfânta Liturghie au participat, mai apoi, la cursuri de prezentare a regulamentelor bisericești pentru personalul cu atribuții de îndrumare și control din cadrul structurilor administrative ale Episcopiei Caransebeșului. Cursurile au avut ca scop o mai bună cunoaștere a regulamentelor bisericești, precum și diseminarea și aplicarea acestor prevederi în parohii. Structura acestui program a prevăzut prezentarea Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, cu precădere accentuându-se atribuțiile organismelor deliberative și executive episcopale și parohiale legate de patrimoniul bisericesc. „Prin prezentarea acestor cursuri Episcopia Caransebeșului vizează două aspecte foarte importante, respectiv o cunoaștere mai bună a legislației bisericești din partea structurilor administrative ale eparhiei, iar pe de altă parte, vizează și diseminarea acestor informații și aplicarea lor practică în teren. Se dorește în primul rând o valorificare cât mai bună a patrimoniului Bisericii prin cunoașterea și aplicarea acestor regulamente și nu în ultimul rând o implicare mai activă a credincioșilor în viața bisericească și parohială”, a arătat părintele Petrică Timiș, inspector eparhial.
Cursurile au cuprins de asemenea și prezentarea Regulamentului autorităților canonice- disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române. În -a doua parte s-a pus accentul pe Regulamentul de funcționare a administrației parohiale în ceea ce privește atât administrația parohială propriu-zisă, inventarierea, precum și revizia contabilă. La final s-a prezentat și Regulamentul de administrare a cimitirelor, accentuându-se modul de organizare și administrare a acestor bunuri patrimoniale bisericești în lumina noilor prevederi legislative.