„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Hram la Schitul „Sfântul Mucenic Pantelimon” din Caransebeș
În fiecare an în data de 27 iulie, foarte mulți credincioși din Episcopia Caransebeșului, precum și din alte părți, vin la Schitul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din Caransebeș, într-o zi specială pentru așezământul monahal întrucât își cinstește ocrotitorul, pe sfântul tămăduitor, doctor fără de arginți, Pantelimon.
Și în acest an obștea monahală de aici s-a bucurat de mulțimea pelerinilor ce au venit să ia parte la bucuria hramului. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în altarul de vară al schitului, alături de un sobor de preoți și diaconi. La momentul potrivit, ierarhul a binecuvântat prinoasele ce au fost pregătite pentru această zi de sărbătoare.
„Se cuvenea ca astăzi să poposim duhovnicește la acest așezământ monahal, închinat Sfântului Pantelimon, așezat la porțile cetății Caransebeșului. Îi mulțumim lui Dumnezeu că au venit foarte mulți credincioși pentru ca împreună să-L rugăm pe Mântuitorul Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor, să ne tămăduiască de toate bolile și toate neputințele. În același timp l-am rugat pe sfântul, doctor fără de arginți, Pantelimon, să ne tămăduiască și să mijlocească neîncetat înaintea Tronului Preasfintei Treimi pentru noi și pentru a noastră mântuire. Suntem împovărați fiecare cu multe necazuri, supărări, păcate, avem multe neputințe sufletești și trupești și de aceea se cuvine ca în toată vremea și în tot ceasul să cerem mijlocirea sfinților și astăzi în mod special sfântului mare mucenic și tămăduitor Pantelimon ca el să se roage să ne vindecăm de toate neputințele”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
Toți cei care au venit să se roage la Sfântul Pantelimon au avut bucuria să se închine și la o părticică din moaștele sfântului tămăduitor, aduse la acest așezământ monahal în anul 2017, din București, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
După sfânta slujbă bucuria praznicului a continuat cu o agapă frăţească oferită de părintele stareţ Ioachim tuturor credincioşilor ce au participat și în acest an la hram. Metocul se află în curs de amenajare, sub purtarea de grijă a părintelui stareţ Ioachim Rad, urmând ca aici să se dezvolte o gospodărie pentru deservirea Centrului Eparhial şi cantinei Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş.
Sfântul Pantelimon a trăit în primele veacuri creștine, primind cununa muceniciei în anul 303. Acest sfânt tămăduitor, care tânăr fiind a plecat prin martiriu din această lume la aproximativ 23-25 de ani. În momentul decapitării sfântului din rana lui nu a curs sânge, ci lapte, iar măslinul de care a fost legat a rodit în acel moment.