„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Hramul Catedralei Mitropolitane
La sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, Catedrala Mitropolitană din capitala Banatului a îmbrăcat haine de sărbătoare, cinstindu-și ocrotitorii spirituali. Trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au slujit Dumnezeiasca Liturghie.
Credincioșii bănățeni au participat în număr mare la programul liturgic, prilejuit de hramul istoric al monumentalului locaș de cult din urbea de pe Bega, aducând prinos de cinstire marilor apărători ai Ortodoxiei din secolul al IV-lea.
Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de un sobor de trei ierarhi, format din Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.
Din soborul slujitor au mai făcut parte consilierii de la Centrul eparhial, protopopii Timișoarei, clericii de la Catedrala Mitropolitană, precum și ieromonahi de la mănăstirile din eparhie. În cadrul sinaxei euharistice, au fost pomeniți Întâistătătorii Mitropoliei Banatului, ctitorii și binefăcătorii catedralei.
La slujbă au luat parte oficialități locale și județene, părinții profesori de la Departamentul de Teologie al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, precum și reprezentanți ai mai multor instituții de cultură din orașul de pe Bega. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Epifania” a Arhiepiscopiei Timișoarei, condusă de prof. Nicolae Florin Șincari.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, care a descris contextul istoric și cultural în care au trăit acești mari teologi, evidențiind abilitatea lor de a recepta cultura vremii, pe care au folosit-o, apoi, în explicarea Sfintei Scripturi și în formarea învățăturii creștine.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Timotei pentru bucuria împărtășită clericilor și credincioșilor timișoreni, prin participarea la hramul Catedralei Mitropolitane. La rândul său, Arhiepiscopul Aradului a mulțumit pentru invitația de a coliturghisi în cetatea păzită de Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, un sfânt iubit atât de credincioșii români din Banat, cât și de credincioșii români din țară.
Începând cu anul 1936, odată cu punerea pietrei de temelie a Catedralei Ortodoxe din Timișoara, Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, devin ocrotitorii spirituali ai acestui monumental edificiu sacrosanct, fiind singura catedrală chiriarhală din România cu acest hram. Târnosirea locașului de cult a avut loc în 6 octombrie 1946, de către Patriarhul Nicodim, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, în prezența ctitorului, Majestatea Sa, Regele Mihai I al României.
Pe lângă hramul Sfinților Trei Ierarhi, locașul de cult, devenit un adevărat simbol al orașului și al Banatului, îl mai are ca ocrotitor spiritual și pe Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, care a fost, între anii 1650-1653, Mitropolit al Timișoarei.