„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Hramul Paraclisului Facultății de Teologie din Arad
Ziua de 21 ianuarie, în care se face pomenirea Sfântului Maxim Mărturisitorul, este o zi de sărbătoare pentru Para- clisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad, care îşi cinsteşte atunci unul din ocrotitori, celălalt fiind Sfântul Mare Mucenic Mina. Anul acesta, Sfântul Maxim Mărturisitorul a fost cinstit după cuviință de profesorii şi studenţii teologi arădeni, Sfânta Liturghie fiind săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului.
Programul liturgic închinat Sfântului Maxim a debutat duminică seară, atunci când au fost săvârşite slujba Vecerniei cu Litie şi Utrenia Sfântului Maxim. A doua zi, de dimineață, a fost săvârșit Acatistul Sfântului Mare Mucenic Mina, cel de-al doilea ocrotitor al bisericii, iar în continuare Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie.
Chiriarhul a fost întâmpinat în curtea aşezământului teologic de soborul clericilor paraclisului, precum și de alţi clerici care au fost studenţi, masteranzi sau doctoranzi ai instituţiei arădene. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a fost condus în biserică, unde a slujit Sfânta Liturghie de hram, răspunsurile liturgice fiind date de cele două strane formate din studenţi şi absolvenţi ai facultăţii. Slujba a împărtăşit o mare bucurie tuturor celor prezenţi în sfântul locaş.
La momentul rânduit, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în care s-a referit la contribuția Sfântului Maxim Mărturisitorul în lămurirea învățăturii ortodoxe despre hristologie, mai precis a celei despre cele două firi, voințe și lucrări din Persoana divino-umană a Mântuitorului Hristos. Înaltpreasfinţia Sa s-a referit în continuare la o învățătură morală deosebită, desprinsă din opera Sfântului Maxim Mărturisitorul, și anume întristarea cea după Dumnezeu și valoarea acesteia pentru lucrarea de mântuire a sufletului. Chiriarhul a arătat care este tendința omului de astăzi de a se întrista pentru toate greutățile sau nereușitele vieții trecătoare, efemere, în raport cu întristarea cea bună, și anume întristarea cea după Dumnezeu, care cuprinde în ea întristarea pentru păcatele pe care le săvârșim și care ne despart de Dumnezeu, dar și întristarea ca grijă că nu vom reuși să dobândim vederea bunătăților veșnice pregătite de Dumnezeu celor care se străduiesc să intre în Împărăţie.
La sfârşitul Sfintei Liturghii au fost binecuvântate prinoasele pregătite întru cinstea Sfântului Maxim Mărturisitorul şi, de asemenea, a fost săvârşită Litia mică pentru profesorii facultăţii şi ctitorii sfântului locaş, adormiţi în Domnul.
Cuvântul de mulţumire adresat ierarhului a fost rostit de către pr. lect. dr. Ştefan Negreanu, care a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru dragostea părintească arătată preoților slujitori ai paraclisului, studenţilor şi credincioşilor care se roagă împreună în acest sfânt locaş.
Părintele a mulţumit, de asemenea, pentru slujire şi cuvântul de învăţătură adresat celor prezenți la Liturghie, invitându-l ca ori de câte ori îi îngăduie timpul să participe la slujbele săvârșite în acest sfânt locaș.