„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Hramuri în Episcopia Caransebeșului
Luni, 29 iunie, Schitul Bogâltin din județul Caraș-Severin și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La slujbă au participat autorități locale, precum și foarte mulți credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La momentul potrivit au fost săvârșite slujba de binecuvântare a prinoaselor și o slujbă de pomenire pentru ctitorii așezământului monahal. La final, părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc al Episcopiei Caransebeșului, a împărtășit credincioșilor un cuvânt de învățătură despre modelul de viață și activitate pastoral-misionară a Sfinților Apostoli Petru și Pavel.
De asemenea, și Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” - Govândari din Reșița a îmbrăcat haine de sărbătoare, cinstindu-și ocrotitorii. Din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele Casian Rușeț, secretar eparhial, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La slujbă au participat autorități locale, oameni de cultură, invitați din Serbia și foarte mulți credincioși. La final, potrivit unei vechi tradiţii bănăţene, s-a oficiat rânduiala „binecuvântării și tăierii colacului” de către parohul acestei comunităţi, părintele protopop Petru Berbentia. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți teologi din Caransebeș. „Ne-am bucurat de această sărbătoare și pentru faptul că se împlinesc astăzi două decenii de la începutul construcției bisericii. Roadele acestei biserici începute cu 20 de ani în urmă se văd nu numai prin construcția care s-a definitivat, ci mai ales prin biserica vie constituită din credincioși atașați, care practică virtuțile creștine și multiple activități cu caracter cultural, duhovnicesc și social-filantropic, toate dând dovadă de maturitate duhovnicească. Biserica de aici și-a extins activitatea nu numai în parohie, ci și peste granițele țării, drept care am avut bucuria să fim astăzi la Altar în rugăciune preoți din Banatul Montan, dar și din Banatul Sârbesc. Nădăjduim ca această sărbătoare și aniversare să pună înaintea ochilor duhovnicești ai preoților și credincioșilor parohiei toate perspectivele, într-o societate tot mai confuză, care are nevoie de spiritualitate, de trăire duhovnicească și mai ales de dăinuire”, a subliniat părintele Casian Rușeț, secretar eparhial al Episcopiei Caransebeșului.