„După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arătă în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Sa, fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod va căuta Pruncul ca
Impresii de tabără creştină
Elevii din clasele VII - XII cu rezultate deosebite la învăţătură, clasaţi pe primele locuri la olimpiada naţională (de religie, limbi clasice, teologie etc.), etapa judeţeană, dar şi tineri studenţi din judeţul Timiş şi alte judeţe din ţară au participat în luna iulie la o tabără la Mănăstirea Timişeni-Şag. A fost a treia ediţie a Taberei de creaţie „Icoana în suflet de copil”.
Evenimentul, organizat de Arhiepiscopia Timişoarei, prin Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul, în colaborare cu Facultatea de Arte şi Design din Timişoara şi cu Consiliul Judeţean Timiş, a fost inclus pe agenda culturală 2017 a Consiliului Judeţean Timiş, fiind finanţat prin Centrul de Cultură şi Artă Timiş.
Bucuria tinerilor participanţi la programul oferit de tabără ne-a rămas aşternută în următoarele rânduri: „Pentru mine această tabără a fost una minunată. Am legat prietenii pe care nu le voi uita niciodată. Am râs împreună şi ne-am bucurat împreună. Am fost în comuniune la slujbe, am dat răspunsurile la Sfânta Liturghie. Mi-a plăcut tare mult să cunosc suflete atât de frumoase. Sper să mai am ocazia să particip la astfel de tabere” (Vârtopean Miruna – clasa a X-a, Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, Timişoara).
„A fost o tabără constructivă în care am putut socializa şi lega noi prietenii. Deoarece tabăra s-a desfăşurat într-o mănăstire, am putut observa ce înseamnă să trăieşti într-un aşezământ monahal şi să participăm la programul liturgic. În acest mod ne-am ridicat duhovniceşte, icoana fiind o fereastră spre cer” (Răzvan Homeag - clasa a X-a, Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, Timişoara).
„Această tabără de creaţie a fost un loc unde am putut lega prietenii, un loc unde am întâlnit copii diferiţi, uniţi însă de un singur ţel: Dumnezeu. Am desfăşurat aici activităţi care necesitau un anumit efort dar şi activităţi relaxante cum ar fi drumeţiile prin pădure. Pot spune că tristeţea nu a putut să se strecoare în inimile noastre pe durata acestei tabere pentru că mereu era cineva lângă noi care ne făcea să zâmbim. Consider că toate activităţile au fost încununate de cea de-a 4-a zi, când am vizitat alte mănăstiri” (Laurenţiu Lehaci – clasa a IX-a, Colegiul Naţional „C.D. Loga”, Timişoara).
„O tabără plină de folos unde icoana din sufletul fiecărui copil a adus linişte şi bucurie. Conferinţele de seară au cuprins răspunsuri la întrebările tuturor, ceea ce a adus o aprofundare în înţelegerea momentelor inedite petrecute alături. Tabăra a adus un timp de har şi amintiri unice pentru fiecare” (Udrişte Carina – clasa a XII-a, Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu”, Timişoara).
„Mi-a plăcut modul cum am putut interacţiona cu ceilalţi participanţi la tabără. De asemenea, mi-a plăcut ceea ce am învăţat în ceea ce priveşte tehnica pictării icoanelor. Această tabără ne-a transpus în lumea mănăstirii şi am avut ocazia să interacţionăm şi cu obştea mănăstirii prin cântatul la strană. Mi-ar plăcea ca această tabră să continue an de an făcând din ea o tradiţie atât pentru noi cât şi pentru obştea mănăstirii” (Căbulea Constantin – clasa a X-a, Liceul Teoretic Recaş).
„Aceasta a fost cea mai faină tabără la care am participat până acum. Aici ne-am regăsit cu toţii. Tot timpul pe care l-am petrecut împreună am discutat, am râs exact ca într-o familie. M-a bucurat faptul că toţi cei care au participat sunt într-un gând cu mine, nu vorbesc necuviincios. Mai mult, am legat prietenii, am cunoscut persoane noi şi am participat împreună la rugăciune. Maicile au fost foarte drăguţe cu noi. Foarte frumoase şi folositoare au fost întâlnirile duhovniceşti cu părinţii invitaţi. Nu cred că o să uit această tabără!” (Ana Mera - clasa a VII-a, Şcoala „Sf. Antim Ivireanul”)