„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Inaugurarea Bibliotecii Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad
La sediul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad a avut loc, săptămâna aceasta, binecuvântarea noului sediu al bibliotecii facultăţii. Noua bibliotecă a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad reprezintă un punct foarte important pentru cercetarea teologică, atât a cadrelor didactice, cât şi a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, în condiţii optime şi în conformitate cu cerinţele actuale, pentru asigurarea unui învăţământ teologic de calitate.
În proiectul mai larg al reparaţiilor executate la clădirea facultăţii, proiect care a cuprins amenajarea parcării din curtea clădirii, schimbarea integrală a acoperişului, zugrăvirea interiorului imobilului şi modernizarea aulei, precum şi înlocuirea parchetului în sălile în care acesta era degradat, a fost cuprinsă şi amenajarea, la mansarda clădirii, a noului sediu al bibliotecii facultăţii. Toate aceste investiţii au fost realizate prin sprijinul financiar al Arhiepiscopiei Aradului, în proprietatea căreia se află clădirea şi, în parte, al Universităţii „Aurel Vlaicu”, instituţie în cadrul căreia funcţionează Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”.
Slujba de binecuvântare a lucrărilor a fost săvârşită de către Întâistătătorul eparhiei noastre, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, înconjurat de părinţii slujitori: pr. prof. dr. Cristinel Ioja, decanul facultăţii, pr. Mihai Octavian Blaj, consilier economic în cadrul Centrului eparhial, şi arhid. asist. drd. Tiberiu Ardelean. La această manifestare a participat rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, prof. dr. Ramona Lile, corpul academic, studenţii Facultăţii de Teologie, precum şi alţi invitaţi.
În alocuțiunea sa, părintele decan Cristinel Ioja a spus: „Este zi de sărbătoare pentru facultatea noastră, pentru că sfințirea bibliotecii Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad reprezintă o încununare a viziunii ierarhului nostru și a Centrului eparhial cu privire la parcursul școlii de teologie în contextul lumii actuale. La 26 februarie 1840, deci în urmă cu mai bine de 175 de ani, se inaugura prima bibliotecă a Institutului Teologic din Arad, iar în 1844 s-a înființat Fundația „Patriche Popescu”, care avea drept misiune administrarea bunurilor bibliotecii. După mai bine de 175 de ani, planul lui Dumnezeu ne-a adus în acest moment, în care putem spera la un învățământ teologic de calitate, prin inaugurarea unui centru de cultură, alături de centrul de duhovnicie, care este capela facultății noastre”.
Biblioteca Facultăţii de Teologie a fost dotată cu mobilier modern, având o capacitate de 12.000 de volume. Cărţile din fondul bibliotecii facultăţii sunt în mare parte lucrări teologice de specialitate, dar şi din alte domenii ale culturii: filosofie, istorie, artă sacră. Pe lângă fondul de carte, sala bibliotecii este dotată cu şase calculatoare moderne, la care au acces profesorii, studenţii, masteranzii şi doctoranzii facultăţii, care pot obţine pe lângă datele informatizate referitoare la cărţile din inventarul bibliotecii şi informaţii din baza de date ANELIS, adică accesul la conţinutul cărţilor şi revistelor din biblioteci aflate în această bază de date internaţională. Pe lângă sala mare a bibliotecii, care are o capacitate de 30 de locuri, în incinta facultăţii funcţionează şi o sală de lectură cu alte 30 de locuri, unde profesorii, studenţii, masteranzii şi doctoranzii au acces la publicaţiile periodice bisericeşti, precum şi la cărţile pe care le pot comanda din biblioteca facultăţii spre studiu.
Lansarea Anuarului Facultății de Teologie din Arad
Tot în cadrul acestui eveniment a fost lansat și Anuarul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad pentru anul universitar 2015/2016. Editarea Anuarului facultății reprezintă o inițiativă meritorie a părintelui decan, prof. dr. Cristinel Ioja, apărând cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei, Arhiepiscopul Aradului.
„Dacă în urmă cu 110 ani protosinghelul Roman Ciorogariu, directorul Institutului Teologic din Arad, edita pentru prima dată după Anuarul din 1829, apărut în limba latină, un anuar al instituției pe care o coordona, acum, prin anuarul de față, s-a dorit restaurarea memoriei istorice a acestei instituții de teologie seculară”, a menționat părintele Cristinel Ioja. Volumul reunește studii documentate ale cadrelor didactice ale facultății, activitatea de cercetare științifică a acestora, tabelul doctoranzilor, masteranzilor și studenților facultății, dipticul profesorilor, ostenitorilor și ctitorilor Institutului teologic, Academiei și Facultății de Teologie din Arad, precum și cronica evenimentelor petrecute în cadrul facultății în anul universitar 2015-2016. (Pr. Lucian Farcaşiu, Răzvan Fibișan)