„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Înscrieri pentru programul „Tabăra din inima satului”
Cel mai amplu program educațional destinat copiilor și tinerilor din parohiile rurale ale Episcopiei Caransebeșului în Anul omagial al satului românesc a ajuns în etapa înscrierii comunităților rurale care vor găzdui în vara acestui an taberele organizate de către Departamentul de tineret al eparhiei.
Prima etapă a programului a constat în formarea a 30 de voluntari - elevi, studenți și cadre didactice - care vor implementa un concept de tabere inovativ, axat pe dezvoltarea personală - atât la nivel individual, cât și la nivel de echipă - a copiilor și tinerilor din satele eparhiei, precum și pe dezvoltarea unor deprinderi de viață sănătoase și dobândirea unor valori morale menite să contribuie la formarea unor caractere alese, pe principii creștine. „Conceptul de tabără pe care îl propunem ține cont de nevoile copiilor și tinerilor zilelor noastre - și aici vorbim mai ales de nevoia de socializare reală, nevoia de a fi ascultați, înțeleși și îndrumați spre a face cele mai bune alegeri în viață. De asemenea, pe lângă activitățile ludice și de divertisment specifice taberelor de vară, atelierele își propun să dezvolte abilitățile de comunicare, lucru în echipă, cele artistice și, desigur, o apropiere concretă a copiilor de Biserică, printr-un program duhovnicesc adecvat vârstei fiecăruia”, a precizat părintele Mihai Ciucur, de la Departamentul de tineret al Episcopiei Caransebeșului.
În această perioadă, organizatorii adresează invitația tuturor comunităților rurale din eparhie de a se înscrie în cadrul programului de tabere care se vor desfășura în vara acestui an. „Este o oportunitate excelentă a satelor din Banatul de Munte de a propune o tabără pentru toți copiii și tinerii din propria comunitate, la costuri foarte mici, dar cu un impact comunitar foarte ridicat, pentru că cele câteva zile cât durează tabăra vor constitui un eveniment care va angrena toți membrii satului: copii, părinți, bunici, profesori, autorități locale. Totodată, este o ocazie foarte bună de consolidare a parteneriatului strategic Biserică - Școală - Comunitate, punându-se, totodată, în valoare și tema anului omagial în Patriarhia Română: preoți, învățători și primari gospodari din satul românesc”, a mai adăugat părintele Mihai Ciucur.
Taberele se derulează în cadrul unui parteneriat încheiat între Episcopia Caransebeșului și Casa Corpului Didactic Caraș-Severin, pe de o parte, și parohiile, școlile și administrațiile locale, pe de altă parte. Astfel, comunitățile rurale din Caraș-Severin (parohii, școli sau primării) care doresc să găzduiască taberele TDIS sunt rugate să contacteze organizatorii până la data de 1 martie 2019, la numărul de telefon: 0734.77.34.77 - pr. Mihai Ciucur, coordonatorul programului TDIS.
Desfășurat cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, programul TDIS se derulează în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Caraș-Severin și cu sprijinul Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și își propune să ajungă în minimum 10 comunități rurale din județ, în perioada 15 iunie - 15 septembrie 2019.