„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Întâlnirea tinerilor din zona Văii Bistrei
În dorința de a afla necesitățile și cerințele tinerilor, dar și de a le oferi un cadru propice cunoașterii mai bine a învățăturilor Bisericii, Parohia Rusca Montană a găzduit, zilele trecute, întâlnirea zonală a tinerilor de pe Valea Bistrei.
Momentele dedicate socializării tinerilor, intercunoașterii și informării au debutat cu o slujbă de mulțumire, oficiată în biserica parohială de către părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de tineret al Episcopiei Caransebeșului, însoțit de părintele Gheorghe Tistu, responsabil cu tinerii din Protopopiatul Caransebeș, dar și de părintele Sorin-Adrian Toma - paroh al enoriei Rusca Montană. În biserica gazdă, preoții slujitori au fost însoțiți în rugăciune de numeroși tineri, reuniți din toate parohiile zonei Văii Bistrei, precum și de preoții însoțitori ai acestora.
În momentele ce au urmat, tinerii prezenți au luat parte la derularea celei de a doua părți a reuniunii dedicate lor, și anume aceea a informării, a socializării și a posibilității de a-și exprima o opinie și de a o susține, prin participarea și implicarea în activitatea organizată sub forma unor dezbateri pe grupe mici, în cadrul cărora au fost abordate diverse teme de actualitate. Ca o introducere a activității secunde, s-a susținut o prezentare a Asociației Tinerilor Ortodocși (ATOR) din Banatul de Munte, organizație despre înființarea și activitatea căreia tinerii de pe Valea Bistrei au fost puși în temă de către cele două reprezentante ale asociației, Mădălina Jojart și Anita Radics. Au fost transmise mesaje motivaționale și mărturii din partea membrilor tinerei asociații, fiind lansate așa-numitele „invitații la libertate”. De asemenea, a fost vizualizat și un material video despre ATOR Banatul de Munte, în acesta surprinzându-se imagini și expuneri din momentul constituirii și până în prezent.
„Consider că e foarte important ca noi, tinerii, să ne întâlnim, să ne cunoștem, să ne apropiem unii de alții, dar și, împreună, de Biserică și de Hristos. Suntem bucuroși de faptul că am reușit să spunem povestea asociației noastre și în această parte a Banatului Montan, precum și de faptul că am îndrăznit și am lansat invitații la libertate, la frumos, la nădejde tuturor celor prezenți, și mai ales pentru că, mai mult decât toate acestea, bucuriei noastre tinerești i s-a răspuns cu aceeași jovialitate cu care noi am venit în suflet”, mărturisește tânăra Mădălina Jojart.
Scopul organizării acestor întâlniri cu tinerii din diferitele zone ale Eparhiei Caransebeșului, pe lângă acela de a le oferi un cadru propice pentru a socializa și a cunoaște, este de a le aduce înainte chipul unei tinereți frumoase, cuminți, de a-i încuraja să își găsească un orizont și un sens, de a le oferi siguranță și încredere și, cel mai important, de a-i asculta și de a-i încuraja, într-o societate în care Biserica îi cheamă la această ocrotire, rămânând un stâlp vertical în mijlocul unei lumi tot mai debusolate și lipsite de valori.
Întâlnirea de la Rusca Montană a reunit preoții și profesorii de religie, alături de tineri liceeni, din toate parohiile Cercului pastoral-misionar Valea Bistrei și face parte din manifestările organizate în Episcopia Caransebeșului în Anul omagial al educației religioase a tineretului ortodox.