În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Întreită bucurie la Seminarul Teologic Ortodox din Arad
În ziua de joi, 28 ianuarie 2016, la Seminarul Teologic Ortodox Arad, cu binecuvântarea și în prezenţa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, a avut loc un eveniment cultural de o mare însemnătate. Ca în fiecare an, la inițiativa directorului instituției, pr. prof. Pompiliu Gavra, și cu implicarea tuturor cadrelor didactice, s-au sărbătorit trei evenimente ce au marcat și marchează în continuare istoria, cultura și viața Bisericii, dar și a statului în această lună a lui Gerar. S-au evidenţiat împlinirea a 166 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei româneşti, Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850), 157 de ani de la Unirea Principatelor Române - Moldova și Țara Românească - sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza (24 ianuarie 1859) și ziua de 30 ianuarie, zi de pomenire a Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur - hramul şcolilor teologice. În prezentarea arhid. prof. Tiberiu Ardelean, serbarea a debutat cu o rugăciune sub forma ei cântată „Rugăciune” - I.P. Pasărea, după care trei elevi din clasa a XII-a, Sorin Andra, Raul Bele şi Cătălin Drăgan, au prezentat referate cu privire la viaţa şi opera Sfinţilor Trei Ierarhi, contribuţia lor hotărâtoare atât la formarea învăţăturii celei adevărate, cât şi în păstrarea şi răspândirea ei. Corul seminarului, dirijat de prof. Adrian-Ştefan Bugyi, a intonat Troparul Sfinților Trei Ierarhi. Momentul eminescian a fost pus în lumină prin recitarea de poezii şi interpretarea de piese muzicale pe versuri de Eminescu. Ultima parte a spectacolului s-a evidenţiat prin poezie, cânt, istorie şi teatru, rolul pe care l-a avut Biserica Ortodoxă Română la înfăptuirea Unirii Principatelor sub Alexandru Ioan Cuza, la 24 ianuarie 1859.
În final, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a felicitat organizatorii evenimentului și a rostit un cuvânt de învățătură referitor la rolul pe care Sfinții Părinţi şi cu precădere Sfinții Trei Ierarhi l-au avut în literatura universală, făcând trimitere la Paulin de Nola şi Niceta de Remesiana, ultimul evidenţiind frumuseţea şi metrica versurilor în limba latină, a cântării Te Deum laudamus. Părintele Arhiepiscop şi-a încheiat excursul trasând o paralelă între Eminescu şi Părinţii Bisericii. Spectacolul s-a încheiat cu tradiţionala „Horă a Unirii”.