„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Învierea Domnului, sărbătorită în Banat
În toate bisericile și mănăstirile din cuprinsul Mitropoliei Banatului s-a săvârșit în noaptea de Paşti slujba Utreniei Învierii Domnului. Credincioșii bănățeni au fost prezenți în număr mare, primind de la ierarhi sau preoți Sfânta Lumină, adusă de la Mormântul Mântuitorului Iisus Hristos.
Mii de timişoreni au luat parte, în noaptea Sfintelor Paști, la slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi” din Timişoara. Sfânta Lumină a fost dăruită credincioșilor de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului. Potrivit rânduielii liturgice, a urmat tradiţionala procesiune de înconjurare a sfântului locaş, după care Mitropolitul Banatului a adresat un cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenţi, reliefând semnificația praznicului Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
Slujba Utreniei Învierii a continuat în interiorul sfântului locaș, la finalul căreia, potrivit obiceiului îndătinat, toți credincioșii prezenți au primit „Paşti”.
Dimineața, Liturghia pascală a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi. În cadrul acesteia, Înaltpreasfinţia Sa a dat citire cuvântului pastoral la Învierea Domnului.
Sărbătoarea Învierii Domnului la Arad
Mii de credincioşi arădeni au participat la slujba Învierii şi la Sfânta Liturghie din ziua praznicului Învierii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală din Arad, oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi ai catedralei.
Seara, pe platoul din faţa Catedralei Arhiepiscopale, Înaltpreasfinţitul Timotei, înconjurat de preoţi din întreg cuprinsul eparhiei arădene, a întâmpinat venirea Sfintei Lumini, adusă de la Mormântul Domnului din Ierusalim, prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a Consiliului Judeţean Arad. În cuvintele cântării „Lumină lină”, chiriarhul a împărţit din Sfânta Lumină preoţilor prezenţi, spre a ajunge în toate bisericile din eparhie. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a rostit o scurtă alocuţiune.
Noaptea, la Catedrala „Sfânta Treime”, Arhiepiscopul Aradului a săvârşit slujba Învierii Domnului, înconjurat de soborul preoţilor şi diaconilor catedrali, în prezenţa a numeroși credincioşi, adresând, la momentul potrivit, un părintesc cuvânt de învăţătură.
În dimineaţa primei zile de Paşti, Înaltpreasfinţitul Timotei a oficiat Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală.
Cu acest prilej, chiriarhul a rostit un cuvânt de învăţătură pus sub titlul „Cuvântul dintru început şi cuvântul dintâi”, plecând de la începutul pericopelor biblice ale sărbătorii (Fapte 1; Ioan 1), care după o cercetare în sfera noţiunii care înlesneşte cunoaşterea de sine, simţământul comunicării şi comuniunii dintre oameni, subliniază modul de exprimare a personalităţii fiecăruia; apoi se lămureşte sensul cuvântului în sfera religiei, Mântuitorul Însuşi fiind Cuvântul lui Dumnezeu, iar cuvintele Sale, învăţătură de urmat; minunea Învierii făcând cu putinţă evidenţierea sensurilor spirituale care duc spre îmbunătăţirea continuă a vieţii credinciosului, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.
După acest cuvânt, părintele Simion Mladin a dat citire Pastoralei la Învierea Domnului, intitulată „Icoana Sfintei Învieri”.
În după-amiaza zilei de praznic, după ce a săvârşit slujba Vecerniei la Catedrala Veche din Arad, Înaltpreasfinţia Sa a oferit tradiţionala recepţie de praznicul Învierii Domnului, ostenitorilor Centrului eparhial, preoţilor din municipiu şi reprezentanţilor mănăstirilor arădene, la Reşedinţa chiriarhală, la care au participat şi oficialităţi locale, reprezentanţi ai mass-media şi alţi credincioşi. Cu acest prilej, părintele Cristinel Ioja, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, a rostit o alocuţiune despre importanţa unităţii tuturor credincioşilor, iar chiriarhul, plecând de la cuvântul decanului, a subliniat importanţa acesteia pentru împlinirea în cadrul eparhiei, căutând înlăturarea oricăror pricini de dezbinare, având în vedere prilejurile pe care sărbătorile religioase în mod deosebit le oferă pentru promovarea pe plan local a bunei înţelegeri între naţionalităţi şi culte, exemplificând cu praznicul pascal din acest an. În finalul cuvântului a mulțumit tuturor pentru participare şi a transmis un părintesc salut familiilor celor prezenţi.
Bucuria Învierii lui Hristos trăită de credincioșii din Caransebeș
Mulțime de credincioşi caransebeșeni care au participat la slujba Învierii Domnului, la Catedrala Episcopală din Caransebeş, au primit Lumina Sfântă de la Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. Şi anul acesta a fost adusă în Episcopia Caransebeşului Sfânta Lumină de la Mormântul Domnului din Ierusalim.
Ierarhul a oficiat prima parte a Utreniei Învierii din noaptea Sfintelor Paşti, pe esplanada Catedralei Episcopale, în prezența a numeroși credincioși, care au umplut Piața Miron Cristea, apoi a continuat în interiorul acesteia, unde potrivit obiceiului a sfinţit „Paştile”, pâinea şi vinul, din care credincioşii vor lua în fiecare zi din Săptămâna Luminată. Sfânta Liturghie a praznicului Învierii Domnului a fost săvârşită la Catedrala Episcopală, în prima zi a Sfintelor Paşti, de către Preasfinţitul Lucian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La sfânta slujbă au participat autorități centrale, județene și locale, precum și numeroşi credincioşi, iar răspunsurile au fost date de corul acestui sfânt locaş, condus de părintele Gheorghe Tistu.
La orele serii, Preasfinţia Sa a oficiat slujba Vecerniei sau „A Doua Înviere”, în Catedrala Episcopală din Caransebeş, în cadrul căreia, potrivit tradiţiei Bisericii noastre, a fost citită pericopa evanghelică în mai multe limbi.