„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Izvorul Tămăduirii, sărbătorit în Banat
În ziua praznicului Izvorului Tămăduirii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Românești din eparhie; Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Arad-Centru, iar Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Ilie”-De la Izvor din județul Caraș-Severin.
În Vinerea Luminată, de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, Mănăstirea Româneşti, unul dintre cele mai reprezentative aşezăminte monahale din Arhiepiscopia Timişoarei, și-a sărbătorit cel de-al doilea hram. Mulțime de credincioși bănățeni și-au îndreptat pașii spre această vatră monahală, participând la Sfânta Liturghie săvârşită în paraclisul mănăstirii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan, înconjurat de un sobor de preoți. Din sobor au făcut parte clerici de la Centrul eparhial, protopopi, monahi și preoți de la parohiile din Protoieria Făget. După slujbă, Mitropolitul Banatului le-a adresat celor prezenţi un cuvânt de învățătură despre purtarea de grijă a Maicii Domnului, care este adesea numită „grabnic ajutătoare”.
În continuare, la bazinul cu apă termală din incinta mănăstirii a fost oficiată, după rânduiala din Vinerea Luminată, slujba Aghesmei mici. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Ierarh Nicolae” al Facultății de Teologie din Timișoara, condus de asist. dr. Ion Alexandru-Ardereanu.
Mănăstirea Româneşti se află la poalele munţilor Poiana Ruscă, la un kilometru de drumul ce leagă localităţile Româneşti şi Tomeşti. Mănăstirea mai este numită de credincioşii bănăţeni şi „Balta Caldă”, deoarece în incinta ei se află un izvor cu apă semitermală, cu o temperatură constantă de 18°C, dar şi „Izvorul lui Miron”, după numele Patriarhului Miron Cristea. În anul 1910, Patriarhul Miron Cristea, pe atunci Episcop al Caransebeşului, a făcut o vizită canonică în parohiile din aceste locuri şi, uimit de frumuseţea peisajului, a hotărât zidirea mănăstirii.
Izvorul Tămăduirii, prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii Catedralei Vechi din Arad
Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii a fost deosebită anul acesta pentru credincioșii Parohiei Arad-Centru. În dimineața zilei a fost săvârşită slujba Utreniei pascale, după care a urmat Dumnezeiasca Liturghie, la care a asistat Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de părintele Traian-Ioan Micoroi, parohul Catedralei Vechi, împreună cu diaconul Paul-Sebastian Orădan, secretar la Protoierie.
După încheierea Sfintei Liturghii clerul şi credincioşii au ieșit în curtea bisericii unde a fost săvârşită slujba Aghesmei mici. Programul slujbelor din Vinerea Luminată a continuat cu oficierea Tainei Sfântului Maslu.
Bucuria celor prezenți a fost îndoită: pe de-o parte, programul duhovnicesc al sfintelor slujbe din această însemnată zi, iar pe de altă parte, prezența chiriarhului care a binecuvântat credincioșii și slujitorii acestei comunități. Răspunsurile la sfintele slujbe au fost date de strana Catedralei Vechi din Arad.
Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii în Episcopia Caransebeșului
La praznicul din Săptămâna Luminată închinat Maicii Domnului, numită Izvorul Tămăduirii, Mănăstirea „Sfântul Ilie”-De la Izvor din județul Caraș-Severin s-a bucurat de prezența Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, care a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un impresionant sobor de preoți și diaconi. La slujbă au participat un număr însemnat de credincioși precum și tineri de la Centrul de tineret „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Moniom. La final, toți cei prezenți au mers în procesiune până la izvorul aflat în apropierea mănăstirii, unde ierarhul a săvârşit slujba Sfințirii celei mici a apei. Credincioșii au fost stropiți cu apă sfințită spre vindecare trupească și sufletească și spre luminarea sufletului, întru credință și bucurie.
„Chiar dacă vremea a fost nefavorabilă, fiind foarte frig, mulți credincioși au venit, de aproape sau de departe, pentru că există o tradiție aici, la Vasiova, ca la Izvorul Tămăduirii să fim ca la un al doilea hram, pe lângă cel al Sfântului Ilie Tesviteanul. Ne-am rugat Mântuitorului Hristos să ne tămăduiască și pe noi de neputințele sufletești și trupești, pentru rugăciunile Preacuratei Sale Maici, căci Maica Domnului este cea care ne ocrotește și mijlocește înaintea Tronului Preasfintei Treimi pentru noi, ca să fim și să rămânem sănătoși sufletește și trupește”, a spus în cuvântul său Preasfințitul Părinte Lucian.
Mănăstirea „Sfântul Ilie”-De la Izvor datează din anul 1907 și este situată în apropiere de un izvor de apă cristalină, care a fost, de-a lungul timpului, leacul multor bolnavi, ca răspuns al rugăciunilor înălțate cu credință către Dumnezeu.
De asemenea, și la Mănăstirea Gornea din județul Caraș-Severin credincioșii veniți să fie alături de obștea mănăstirii în ziua hramului au participat la Sfânta Liturghie, oficiată de către delegatul Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Eparhiei.
După Sfânta Liturghie de la Gornea toți cei prezenți au mers în procesiune până la agheasmatarul mănăstirii, unde părintele consilier, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârşit Agheasma mică.
La final, credincioșii veniți în număr mare, printre care și reprezentanţi ai autorităților locale, au primit anafură și au fost stropiți cu apă sfințită pentru luminarea sufletelor, sănătate, binecuvântare şi ajutor de la Dumnezeu.