„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Jertfa deținuților politici anticomuniști nu a fost uitată
Ziua de 9 martie reprezintă Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989 în România. Cu acest prilej, în bisericile și mănăstirile din cele trei eparhii sufragane Mitropoliei Banatului s-au oficiat slujbe de pomenire, la care au participat foști deținuți politici, cadre didactice, studenți și elevi.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, a fost oficiată slujba de pomenire a celor care au pătimit în timpul regimului comunist. Un sobor de preoți și diaconi de la Catedrala Mitropolitană a săvârșit slujba Parastasului pentru deținuții politici anticomuniști, eroi, ostași și luptători români care au avut credința de a-L mărturisi pe Hristos Domnul în perioada ateismului militant din anii 1944-1989. Au participat la slujbă foști deținuți politici, urmași ai unora dintre aceștia, clerici timișoreni, reprezentanți ai unor asociații din urbe, elevi ai Liceului „Carmen Sylva”, clasele de Teologie, dar și un număr mare de credincioși timișoreni.
Slujbe de pomenire a deținuților politici anticomuniști în Arhiepiscopia Aradului
În ziua de 9 martie, când se face pomenirea Sfinţilor 40 de Mucenici, în Arhiepiscopia Aradului s-au oficiat parastase pentru deţinuţii politici care au pătimit în vremea comunismului, pentru a apăra credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român. Astfel, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit slujba de pomenire pentru eroi în Catedrala Arhiepiscopală din Arad. Cu acest prilej, ierarhul a adresat celor prezenţi un cuvânt de comemorare.
Prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, slujbe de pomenire pentru toţi deţinuţii politici anticomuniști s-au săvârşit în mai multe mănăstiri şi biserici din parohiile: Ineu, Lipova, Pâncota, Săvârşin, Şiria, Șepreuș, Galşa, Ghioroc şi Păuliş. La final, potrivit tradiţiei noastre strămoşeşti, fiecare participant a primit ofrande aduse pentru cei pomeniţi.
Comemorarea deținuților politici anticomuniști, la Reșița
În centrul civic al municipiului Reșița a fost săvârșită joi, 9 martie, o slujbă de pomenire pentru cei care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român. Delegatul Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, arhim. Casian Rușeț, consilier cultural al eparhiei, a săvârșit sfânta slujbă în fața troiței amplasate în centrul reședinței de județ. După momentul de rugăciune au fost depuse coroane de către cei prezenți, iar pr. consilier Casian Rușeț a oferit din partea Preasfințitului Lucian o icoană Asociației Foștilor Deținuți Politici, victimele dictaturii comuniste din România.
„Evenimentul de astăzi pentru Episcopia Caransebeșului conține reverberații adânci, aceasta pentru că eparhia noastră a fost și rămâne o victimă a regimului comunist, având în vedere că în 1949, la 5 februarie, a fost desființată în mod abuziv. De aceea, alături de membrii Asociației Foștilor Deținuți Politici ne-am adus aminte și de cei care au pătimit în lagăre, în închisori și deportări, dar și de jertfa pe care eparhia noastră a depus-o pentru ca noi, cei de astăzi, să avem bucuria, libertatea și dragostea de a ne mărturisi credința, năzuințele și de a ne împlini toate făgăduințele”, a subliniat părintele consilier Casian Rușeț.
La acest eveniment au fost prezente autorități județene și locale, precum și cetățeni care au făcut închisoare și au fost deportați în timpul regimului comunist. „Trebuie să fie cunoscută istoria de către tineri, nu pentru răzbunare, ci pentru ca să afle adevărul. Nu putem să trecem peste 50 de ani de suferință pentru că România a fost singura țară din Europa de Est care a dat cel mai mult tribut”, a mărturisit Cornelia Fetea, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici, victimele dictaturii comuniste din România. (Protos. Iustin Popovici, Pr. Marius Mircia, Diac. Pavel Canea, Darius Herea)