„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Lansare de carte la Catedrala istorică din Caransebeș
Miercuri, 7 octombrie, în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș, catedrala istorică a oraşului, a avut loc lansarea a două cărţi de istorie scrise de domnul profesor Gheorghe Vlad, distins profesor şi istoric din oraşul Roşiorii de Vede. Cele două cărţi se numesc: „Constantin Brâncoveanu. Martirul şi Sfântul românilor” şi „Sfânta. Viaţa Doamnei Elena Cuza”. Evenimentul a fost organizat de Episcopia Caransebeșului în parteneriat cu Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeş, de faţă fiind prezenţi cercetători istorici din Caransebeş, elevi şi studenţi, atmosfera fiind una de pioasă evocare.
Cărţile au fost prezentate de părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, care a afirmat: „Cele două volume pe care le-am adus în atenţia cititorilor din Caransebeș, apărute la Editura Cartea Ortodoxă a Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului, reprezintă munca de cercetare din ultimii trei ani a domnului Gheorghe Vlad. Cartea ce monografiază viaţa şi martiriul Brâncovenilor, intitulată «Constantin Brâncoveanu. Martirul şi Sfântul românilor», se înscrie pe linia tematică a Anului omagial 2014 în Patriarhia Română şi face, oarecum, legătura cu Anul omagial 2016, închinat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române Sfântului Mitropolit Antim Ivireanul şi tipografilor bisericeşti, creatori de limbă liturgică românească. Este omagiul autorului pentru unul dintre cei mai reprezentativi conducători ai românilor şi unicul domnitor ce a murit ca martir al credinţei ortodoxe şi al neamului românesc. Cea de-a doua carte, «Sfânta. Viaţa Doamnei Elena Cuza», este alcătuită ca o promemorie pentru Doamna Elena, soţia lui Alexandru Ioan Cuza. Viaţa acesteia, cu greutăţi asumate în duh ortodox, cu resemnare şi cu nădejde în lucrarea lui Dumnezeu, este pilduitoare. Doamna Elena Cuza şi-a dedicat întreaga viaţă semenilor, la bătrâneţe, pentru acţiunile ei filantropice şi pentru dăruirea ei totală spre cauza celor săraci, fiind numită de popor «Sfânta». Pentru viaţa ei nobilă şi jertfelnică, este un bun chip ce trebuie evocat cu prisosinţă în acest an al marilor păstori de suflete.”
Cuvinte de apreciere au fost rostite şi de domnul colonel Liviu Groza, istoric, şi de domnul Ioan Cojocaru, directorul Casei de Cultură din Caransebeş. La finalul manifestării, autorul a vorbit celor prezenţi despre personalităţile cărora le-a închinat scrierile sale şi a insistat asupra calităţilor morale pe care le-au avut. De altfel, principalele aspecte surprinse în cărţi sunt cele de ordin moral-duhovnicesc, acesta fiind şi motivul pentru care lansarea cărţilor s-a organizat în istorica biserică a Caransebeşului.